Еврото възобнови възхода си

фундаментален анализ

Азия

През изминалата седмица йената се търгуваше в доста тесен рейндж спрямо повечето от основните валути поради редицата почивни дни в Япония и основните движения бяха диктувани основно от новините за останалите валути. Със завръщането на японските трейдъри след „златната седмица” обаче се очаква раздвижване на пазара. Въпреки че в икономическия календар за страната през следващата седмица липсват важни новини, докладът на централната банка, както и изявленията на председателя й Фукуи могат да доведат до известни колебания в курса на йената. Все пак основните носители на движение на пазара ще останат решенията за нивата на лихвите в останалите държави, както и движенията на индекса Dow Jones в САЩ. Поради редицата почивни дни, японските пазарни участници не са имали възможността да реагират на промените в настроенията и се очаква през тази седмица да го направят.

Европа

След четирите последователни дни на поевтиняване на еврото спрямо долара, еврото отново пое нагоре. Данните от Европа се оказаха по-слаби от очакваните и въпреки това по-добри от тези за САЩ. Индексът PMI за сферата на услугите падна от 57.4 на 57.0 заради слабия растеж във Франция и Италия. Спадът е може би вследствие на силното евро, но данните показват, че все пак икономиката е в етап на експанзия, което подкрепя очакваното повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ. Въпреки спада на продажбите на дребно в Германия, стойността на този показател в ЕС като цяло се е увеличила, което премахва опасенията за намалено потребление. През тази седмица основното внимание отново ще бъде насочено към лихвените проценти. Въпреки че не се очаква повишаване на лихвите в четвъртък, пазарът е в очакване на изявлението на президента на ЕЦБ Жан Клод Трише след срещата на съвета на банката. Всички се надяват той да затвърди настроенията за покачване на лихвените проценти през следващия месец, но при изразени опасения за икономическия растеж, инфлацията или стойността на еврото, единната валута може евентуално да загуби предимството, натрупано преди нея.

Поради липсата на важни икономически данни за Великобритания в петък паундът нямаше големи колебания спрямо еврото и йената, но след излизането на слабите данни за САЩ поскъпна малко спрямо долара. Пазарите на Острова са затворени в понеделник, което значи, че по-осезаемо движение на паунда можем да очакваме след вторник. В четвъртък се очаква централната банка да повиши лихвите до 5.50% и да оповести намеренията си за последващо увеличение. Икономическият растеж и високата инфлация са основните аргументи за очакваното повишение. Това ще даде предимство на паунда спрямо долара и ще отвори възможността за carry trades между тези валути за в бъдеще, което в дългосрочен план ще се окаже благоприятно за стерлинга.

САЩ

Въпреки слабите данни за работните места в неселскостопанския сектор в САЩ, разпродаването на долари не беше драстично. Неселскостопанската заетост за април достигна 88 000 при прогноза за ръст до 100 000, а предходните данни бяха ревизирани надолу от 180 000 до 177 000. Слабата реакция на пазара отчасти се дължи на липсата на интерес от страна на пазарните участници или заради очакванията по отношение на лихвените проценти. Британските трейдъри се подготвяха за почивния ден в понеделник и се стремяха да затворят голяма част от отворените през седмицата позиции, а липсата на пазарни участници от Япония и Китай заради множеството почивни дни през изминалата седмица също сведе до минимум реакцията след важните щатски данни. Очакванията за лихвената политика на Фед засега не са променени, но слабите данни за заетостта и пазара на жилища, заедно с високите цени на бензина, дърпащи инфлацията нагоре, може би ще са основна тема за разговор на следващото им заседание. В дългосрочен план не може да се каже, че пазарът на труда е изправен пред проблеми, но засега данните сочат повишаване на безработицата от 4.4% на 4.5%, което заедно със слабите данни за новооткрити работни места не изглежда много добре. Като цяло хората печелят по-малко заради намалените почасови надници или по-малкото часове, които са принудени да работят. Това може да се отрази негативно на данните за продажбите на дребно, очаквани в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *