Еврото достигна 20-годишно дъно

Еврото се срина под 99 щатски цента за първи път от 20 години насам. Отслабването на единната европейска валута идва заради опасенията на инвеститорите, свързани с газовата осигуреност на страните.

Морган Стенли" намали своите прогнози за евро/долар, разчитайки на "коледен подарък" от страна на ЕЦБ - Валутни пазари

Отслабването на единната европейска валута идва заради опасенията на инвеститорите, свързани с газовата осигуреност на Европа, информира bnr.bg.

Несигурността около енергийните доставки и покачването на лихвите са сред водещите фактори, които забавят икономическия растеж и карат инвеститорите да бъдат предпазливи.

В началото на седмицата индексите на водещите европейски борси също отбелязваха сериозни спадове.

В петък Русия обяви спирането на газопровода „Северен поток“ за неопределен период от време. След като на 26 август цената на синьото гориво се доближи до историческия си рекорд от 345 евро за мегаватчас, установен през март малко след началото на руската инвазия в Украйна, миналата седмица цената на европейския природен газ спадна с над една трета.

Проклятието на слабото евро | Новини и анализи по международни теми | DW | 25.08.2022

Еврото падна до 0,9884 долара днес сутринта, което е най-ниската му точка от декември 2022 г.

Единната европейска валута продължава да отслабва спрямо долара от началото на годината заради икономически сътресения и несигурност, предизвикани от руската инвазия в Украйна, отбелязва АФП.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *