Еврото достигна 2,5-годишен максимум

Еврото скочи до 2,5-годишен максимум спрямо долара в днешната търговия, след като инвеститорите с бичи настроения видяха оптимистични послания от вчерашното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Вчера на пресконференция президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че регулаторът може да вземе решение през октомври за коригиране на програмата за изкупуване на активи. Тези думи дадоха достатъчен повод за оптимизъм за пазара и бъдещето поскъпване на еврото в краткосрочна перспектива.

Към 8,30 часа българско време еврото нарасна с 0,48 процента до 1,2080 долара, след като при старта на азиатската търговия достигна 1,2090 долара за едно евро – максмиум, отчетен през януари 2015 година. От началото на седмицата единната европейска валутуа нарасна с 1,7 процента спрямо долара.

Старши анализаторът в IG Securities в Токио Юнити Ишикава очаква разпродажби на еврото, след като ЕЦБ обяви, че е възможно съкращаване на програмата за подпомагане на икономиката еврозоната през октомври. По думите на Ишикава пред „Ройтерс“, „позицията на ЕЦБ изглежда по-скоро мека и заради това инвеститорите може да предприемат по-големи разпродажби на единната валута, особено след като доходността на германските облигации спадна“.

„Още повече, че еврото поскъпна благодарение на общата слабост на долара. Върху американската валута оказват влияние различни фактори, вкл. и вялата инфлация, както и притесненията на инвеститорите заради рисковете от икономическата политика на Доналд Тръмп“, допълва Ишикава.

Спрямо британския паунд еврото нарасна с 0,25 процента, до 92,00 пенса, а от началото на седмицата повешението е с 0,4 процента, информира infostock.bg.

Долърт спадна спрямо йената с 0,2 процента, до 108,235 йени за един долар. Швейцарският франк поскъпна спрямо долара с 0,5 процента до 0,9458 франка.

Индексът на долара спрямо основните валути спадна с 0,65 процента до 91,073 пункта, след като се понижи до 91,082 пункта в началото на азиатската търговия до най-голямото си понижение от януари 2015 година.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *