Еврото и паундът спадат преди срещите на ЕЦБ и Bank of England

За разлика от предходните две заседания не се очаква ново сваляне на основния лихвен процент от страна на континенталната монетарна институция, но увеличаващите се опасения за задълбочаване на дълговата криза могат да бъдат в основата на негативни коментари от страна на президента на ЕЦБ.
От началото на новата седмица се заговори за понижение на кредитния рейтинг на Италия, след като агенцията Fitch намекна, че текущото финансово състояние на страната не отговаря на настоящата оценка за държавните й финанси.
Именно подновените спекулации около третата най-голяма икономика в региона може да бъдат в основата на неблагоприятен тон в изказванията на ръководителите на европейската монетарна институция. Ако станем свидетели на подобен сценарий, натискът върху и без това слабо търсеното евро ще се засили и единната валута най-вероятно ще падне до нови многомесечни дъна спрямо долара.
Що се отнася до срещата на Bank of England, то е малко вероятно да наблюдаваме конкретни изненади по отношение на водената от институцията политика, въпреки че очакванията сочат неблагоприятно влияние на дълговата криза в Еврозоната и върху британската икономика. Няколко положителни данни през последните седмици обаче, свалиха за известно време напрежението върху централната банка, но според повечето икономисти и анализатори годината ще донесе редица предизвикателства за страната особено на фона на мерките за намаляване на бюджетния дефицит от местното правителство.
Освен заседанията на централните банки, значително влияние върху основните валути ще окажат и няколко първостепенни макроикономически индикатори от двете страни на Океана. Най-неблагоприятното развитие за еврото би било допълнително увеличаване на разликата между текущото състояние на европейската и щатската икономика, каквито фактори наблюдаваме през последните месеци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *