Еврото отново атакува долара

Инвеститорите продължават да закриват къси позиции в единната валута, докато австралийският долар се търгуваше около едномесечните дъна заради опасенията свързани с растежа в Китай.
Пазарите приеха новината, че председателят на ЕЦБ Марио Драги е прекалено зает, за да присъства в петък на срещата в Джаксън Хоул, като нова надежда за обявяване на дълго очаквания план в борбата с дълговата криза по време на заседанието на ЕЦБ на 6 септември.
Евро/долар се разменя за 1.2557, а вчера достигна 1.2577. Покачването вървеше при задействане на стоп ордери на 1.25 и 1.2540. Непосредствена съпротива е 1.2590, което е 7-седмичния връх от четвъртък.
Кросът евро/йена е без промяна на 98.68, но евро/новозеландски долар поскъпна с над 1% до 8-седмичен връх от 1.5637.
Еврото получи подкрепа от спада на разходите по дълговете на Испания и Италия по време на аукциони във вторник. Това е окуражителен сигнал преди по-предизвикателния аукцион на дългосрочен дълг в четвъртък в Милано.
Все пак новините от Европа не бяха само положителни и данните показаха, че испанската икономика е затънала още по-дълбоко в рецесия, а най-важният регион в страната, Каталония, обяви нужда от огромни спасителни средства от Мадрид.
Зелените пари останаха силни срещу австралийския долар, който е притиснат близо до едномесечното дъно от 1.0346. Последно котировките в двойката бяха 1.0362. Австралийският долар поевтиня и до 8-седмично дъно срещу еврото. В този крос единната валута достигна 1.2123, а поскъпването след рекордното дъно за всички времена от началото на този месец при 1.1597 е вече 4.5%. Съвкупност от фактори повалиха австралийския долар през последните дни. В тях влизат забавянето на растежа в Китай, който е най-големия пазар за износ на Австралия и опасенията за дълготрайността на бума при суровините.
Днес липсваха важни икономически новини от Азия, а в Европа ще излязат стойностите за инфлацията в Германия и за продажбите на дребно в Италия.
Златото остава силно
Златото се търгува близо до 4-месечния връх, а инвеститорите очакват речта по-късно през седмицата на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, и дали тя ще предложи някакви сигнали за стимули.
Фед, който задържа лихвите на почти нулеви нива след декември 2008, обеща да останат такива поне до края на 2014, за да се усили слабото възстановяване. Предишните рундове от монетарни облекчения отслабиха долара и повишиха борсовите индекси.
Жълтият метал днес е 1667 долара за тройунция, което е близо до 4-месечния връх от понеделник на 1676.45 долара. Доклад, който показа в понеделник, че потребителското доверие в САЩ се е влошило през август до най-ниски нива за последните 9 месеца доведе до покачване на златото.
Бернанке вероятно ще остави в петък пазарите да гадаят времето на следващия рунд от покупки на активи. Той обаче вероятно ще усили очакванията за действия през следващия месец.
На физическия пазар, дилърите очакват покупките от Индия да са налице при всеки спад по време на сезона на фестивалите.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *