Еврото-под 1.30 спрямо долара

Търсенето на еврото е ограничено заради неизвестността преди срещата на Европейската централна банка на 04.07.ЕЦБ дава различни сигнали по отношение на бъдещата монетарна политика,с очакване заразширяване на пакета от антикризисни мерки,което доведе донамаляване интереса към единната европейска валута.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгуваше в нивата под 1.3000. Американската валута формира дневно дъно при 1.2950, където бе за последно на 3 юни. Доларът показва сила и в останалите си основни кросове, като спрямо японската йена проби над ключовата бариера от 100.00.

Според предварителните прогнози непроизводственият индекс на ISM, измерващ активността в сферата на услугите в САЩ, ще нарасне с 55 пункта за месец юни,по-добър резултат спрямо май, когато бяха отчетени 53.7 пункта. Всички стойности над 50 са сигнал за положителна тенденция в сектора.

Щатитеразкриват нови работни места с по-бърз темп. През май новите работни места се увеличиха със 135000, а сега прогнозите са за над 160000.

Председателят на подразделението на Федералния резерв в Ню Йоркг-н Дъдли заяви, че икономическия растеж вероятно ще се засили през 2014 г., което ще е предпоставка за Фед да редуцира размера на финансовите стимули, чрез които всеки месец изкупува активи на обща стойност 85-90 млрд. долара. Частният сектор трябва да продължи да се подобрява, докато размерът на антикризисните мерки ще започне да намалява,допълни той.ч

Утре, 4 юли, Европейската централна банка ще преразгледа монетарната си политика. През месец май ЕЦБ намали основния си лихвен процент до 0.5% в отговор на растящия риск от допълнително забавяне на икономиката в еврозоната. Вероятно лихвата няма да бъде променяна скоро, но пък коментарите на председателя Марио Драги могат да се окажат достатъчни, за да спрат свободното падане на еврото или да го тласнат към нови дъна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *