Еврото поскъпна до 6-месечен връх

Еврото поскъпва във вторник до най-високите си ниво от ноември насам, а доларът отслабва заради поредните опасения за действията на новата администрация в САЩ, съобщава Investing.com.

Рано сутринта световните агенции съобщиха, че президентът Доналд Тръмп е предоставил на Русия в лицето на външния министър Сергей Лавров класифицирана информация. Тази информация е била предадена на САЩ от доверен съюзник на Вашингтон и е свързана с операция срещу „Ислямска държава“. Твърди се, че Тръмп е споделил тази информация с Лавров при срещата им миналата седмица в Белия дом.

Към 15:50 часа българско време еврото поскъпва с 1% до 1,1085 долара. По-рано единната валута докосна курс от 1,1043, което беше най-високото ниво от 9 ноември миналата година.

Доларовият индекс се понижава с 0,70% до 98,12 пункта.

Британският паунд остава без съществено изменение на ниво 1,2898 долара за паунд.

Йената поскъпва с 0,30% до 113,44 йени за долар.

Investing.com припомня, че миналата седмица доларът отново беше обект на натиск, след като президентът изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

Новите твърдения дават още основания за съмнения дали Тръмп ще успее да прокара програмата си за икономически стимули.

Търсенето на евро се повишава, тъй като инвеститорите насочват вниманието си обратно към паричната политика и защото политическите рискове избледняха след победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция, информира investor.bg.

Освен това във вторник Евростат съобщи, че икономиката и на еврозоната, и на Европейския съюз като цяло расте с 0,5% на тримесечна база през периода януари-март. Това от своя страна подновява спекулациите кога Европейската централна банка ще намали подкрепата си под формата на изкупуване на облигации.

Друг доклад на германския Център за европейски икономически изследвания (ZEW) показа, че инвеститорското доверие във федералната република продължава да се подобрява през май, достигайки най-високото ниво от юли 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *