Еврото пострада от миролюбивия тон на ЕЦБ

Еврото достигна едномесечно дъно спрямо долара в четвъртък, след като пострада от това, че ЕЦБ повтори своята миролюбива реторика, потвърждавайки масово очакваното решение да остави лихвените проценти непроменени.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Управителния съвет е бил единодушен относно ангажимента си да използва „нетрадиционни инструменти в рамките на мандата си, за да се справи ефективно с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация“, пише bnr.bg.

Отдавна свикнали да виждат ЕЦБ да си влачи краката преди да предприеме реални действия, инвеститорите приеха стръвта дoнякъде и продаваха еврото. В резултата на това единната валута изгуби скромните 0,3%, падайки до дъно на 1.3698, преди да се върне обратно на 1.3721.

Спрямо йената еврото падна до 142.56, отдалечавайки се от 4- седмичния връх на 143.48, достигнат в сряда.

Неконвенционалните инструменти включваха количествени облекчения, или отпечатване на пари за изкупуването на активи, мярка, преди считана за крайно нежелателна от някои централни банкери на еврозоната.

Отстъплението на еврото видя доларовият индекс да се изкачва до най- високото си ниво от 27 февруари насам. Зелената валута продължи печелившата си серия спрямо йената, пробивайки 104.00 за пръв път от 23 януари насам, но последно се разменяше за 103.89 йени.

Търговци заявиха, че доларът може да се придвижи по- нагоре, ако данните за неселскостопанската заетост, които се очаква да бъдат публикувани по- късно днес, предложат положителна изненада. Според проведено проучване повечето анализатори очакват ръст в заетостта от 200 000 работни места.
Нарастват надеждите, че растежа на САЩ ще се ускори с отпускането на хватката на лошите климатични условия.

Подобен резултат би донесъл облекчение на Австралийската централна банка, която отдавна се оплаква, че австралийският долар е на исторически високи нива.

По- рано през седмицата австралиецът достигна 4- месечен връх на 0.9310, макар че оттогава се оттегли до 0.9200.

Всеки подновен тласък при щатската валута може да доведе двойката AUD/USD до 0.9190, след това 0.9152, които са съответно 38,2 и 50%- те корекции на възхода от 20 март до 1 април.

Азия е лишена от каквито и да било значими икономически данни в петък, оставяйки фокуса именно върху доклада за заетостта в САЩ.

Златото падна в четвъртък, след като еврото поевтиня спрямо долара

тъй като ЕЦБ запази лихвените проценти без промяна и обеща да използва неконвенционални мерки за борба с ниската инфлация.
Кюлчетата се оказаха под натиск, след като ЕЦБ отвори вратата за включване на печатницата за пари с цел да стимулира икономиката на еврозоната и да не позволи на инфлацията да остане твърде ниска.

Окуражителни икономически данни за САЩ, сред които тези за наемането в частния сектор от сряда, и очакванията за силен доклад за неселскостопанската заетост в петък намалиха привлекателността на метала в качеството му на хедж срещу икономическата несигурност.

Златото падна през три от последните четири сесии.

Спот цените изгубиха 0,5% до 1285.32 долара за тройунция, доближавайки 7- седмичното дъно на 1277.29 от вторник.

Американските фючърси върху злато поевтиняха с 6.20 долара до 1284.60 долара за тройунция.

Оборотът бе много по- нисък от обикновено, при обем на търговията под 30- дневната пълзяща средна.

Най- голямото събитие за пазара са данните за неселскостопанската заетост през март, които ще излязат по- късно днес и се очаква да покажат, че слабото представяне през предишните два месеца е било резултат от екстремните климатични условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *