Еврото се задържа на 14-месечните си върхове

Американските индекси бяха изведени до нови рекорди в сряда, след като финансовите отчети надхвърлиха очакванията, а петролът се изстреля нагоре

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Основните американски индекси приключиха сесията в сряда на рекордно високи равнища, след като финансовите отчети за тримесечието надхвърлиха очакванията на повечето инвеститори. Към момента 77% от компаниите в S&P500, които са обявили резултатите си, показват по-добри от очакваните печалби. Това изведе широкия индекс с 0.54% по-високо и измерителят завърши сесията на нов връх от 2 473.83 пункта. Техническият сектор в индекса също записа нови рекорди, а водеща беше компанията Vertex Pharmaceuticals, чиито акции поскъпнаха с цели 21%. Индексът на сините чипове Dow Jones също приключи на нов връх от 2 1640.75 пункта, макар и възхода му да беше ограничен от IBM, която се понижи с 4.2% за сесията. По-скъпите акции в индекса участват с по-голямо тегло, а IBM е петата най-скъпа компания в индекса. Технологичният гигант отчете спад в печалбите за 21-во поредно тримесечие. Банковият сектор също разочарова с печалбите за тримесечието, единствено Morgan Stanley показа по-добри от очакваните за второто тримесечие резултати. Технологичният Nasdaq също записа нов рекорд, покачвайки се с 40 пункта, за да приключи търговията в сряда на 6 385.04 пункта. Провалът със здравната реформа на Тръмп изглежда не плаши инвеститорите, макар че политическите рискове са един от основните фактори, който задържа доходността на облигациите на ниски нива. Тази разлика в настроенията на пазарите на акции и облигации е все по-осезаема, а според портфолио мениджъра на Alpine Funds Марк Спелман пазарът на облигации „подсказва, че икономиката се забавя, но пазарът на акции не го слуша“.

Доларът се задържа около 14-месечното дъно срещу еврото, а единната валута остана стабилна в очакване на заседанието на ЕЦБ, от което се очакват намеци за бъдещото прекратяване на стимулите, целящи да подхранят растежа на Стария континент. Доларовият индекс се покачи леко по време на търговията в сряда, напредвайки с 0.22% до 94.82 пункта, но все още близо до 10-месечното дъно от 94.47 пункта, което беше достигнато във вторник. Японската централна банка напоследък рисува все по-розова картина пред икономиката, а в очакване на изказванията от ЯЦБ йената се търгуваше на 3-седмичен връх срещу долара, като в ранните часове на четвъртък двойката се задържа около нивото 112.10 йени за долар. Австралийският долар беше повлиян добре от данните за пазара на труда за месец юни, които показаха ръст в заетостта. Австралиецът достигна 0.7979 долара, валутата е една от най-добре представящите се за годината, с ръст от повече от 10%.

Петролът записа силна сесия в сряда, покачвайки се с повече от 1.6%, след като данни показаха изненадващо голям спад в запасите на САЩ. Фючърсите на лекия суров петрол WTI поскъпнаха със 72 цента до 47.12 долара за барел, а фючърсите на сорта Brent се покачиха с 1.7% до 49.68 долара за барел. Анализаторите прогнозираха спад в запасите с 3.2 милиона барела за последната седмица, но данните посочват спад от 4.7 милиона барела. Намалението се случва, въпреки растящото производство на страната, което се покачи до 9.43 милиона барела на ден, най-високото ниво от юли 2015-та. Растящото производство ограничава капацитета на ОПЕК да поддържа стабилни цени, намалявайки собственото си производство. Според повечето анализатори минималната цена, която е печеливша за американските производители е 50 долара за барел, но производството расте, въпреки, че цените се задържаха продължително под тази цена. Саудитска Арабия, както и Русия наскоро заявиха, че ще продължат да поддържат споразумението и са готови на още компромиси. Запасите на ОПЕК също са високи, основно поради възстановяващото се производство на Либия и Нигерия.

Изявления от страна на централните банки във Франкфурт и Токио ще приковат вниманието на пазарните участници в четвъртък. Очаква се, че Марио Драги ще започне да подготвя пазарите за промяна в паричната политика, която ще бъде обявена през септември. Банкерът е известен с внимателната си реторика, целяща да не предизвиква волатилност на пазарите, а според анализаторите той отново ще бъде внимателен. Пазарите реагираха остро на негова реч от миналия месец, която беше сметната за необичайно дръзка с намеците си за постепенно премахване на стимулите. Инвеститорите ще следят зорко за сигнали по отношение на програмата за изкупуване на облигации, чрез която заемането на дълг беше държано на рекордно ниски нива. Растежът на Стария континент е добър, което е предпоставка за постепенно прекратяване на програмата. Това не може да се каже за инфлацията, която ще остане под целевото равнище от 2% поне до края на 2019 г., според повечето икономисти. Пресконференцията на ЕЦБ ще започне в 15:30 българско време, а в 14:45 ще видим и решението за основния лихвен процент.

По-важните данни от САЩ, които ще излязат в четвъртък са за молбите за помощи за безработица в 15:30 часа българско време. Индикаторът отразява броя на безработните, които за пръв път подават молба, измерва се на седмична база. Очаква се поредна стойност, показваща устойчивост на пазара на труда.

Износът, както и потреблението говорят за умерено възстановяване на икономиката на Япония, но упорито-ниската инфлация принуди Японската централна банка да съкрати очакванията си за инфлацията, информира investor.bg. Въпреки усилията рефлационният натиск е слаб и се очаква, че ЯЦБ сериозно ще изостане от другите централни банки с орязването на масивните програми за стимули.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *