Еврото спасява страните в ЕС от финансовата криза

Единната европейска валута е предпазила до голяма степен страните от Европейския съюз от финансовата криза, каза българският премиер Сергей Станишев в Брюксел. Той участва в извънредна среща на лидерите от ЕС, посветена на борбата с кризата. Според Станишев Европа е обединена и твърденията от последните дни, че може да се спусне нова „желязна завеса“ между Изтока и Запада, не са верни. Българския министър-председател обяви също, че има достатъчно голямо подкрепа България да се присъедини към ЕRМ-2 – преходен механизъм за включване към еврозоната.
Европейските лидери се обединили около позицията, че финансовата стабилност в Европейския съюз не може да бъде делена според това коя страна е в еврозоната и коя не. Станишев е подчертал пред колегите си от останалите 26 държави: Банковата ни система е в добра кондиция и това се признава от ЕС като цяло, има забавяне на процеса на кредитиране към реалната икономика. Високо се отчитат и макроикономическата и финансовата стабилност в страната, както и стабилността в публичния сектор и потърсих подкрепа от страните-членки за по-бързото присъединяване на България към ЕRМ-2.
Според премиера България изпълнява четири от петте изисквания за присъединяване към преходния механизъм, като изостава единствено по показател инфлация, но и тя намалявала. Станишев добави, че обективно няма пречки страната да стане част от ERM-2, но трябва да се дават правилни „политически знаци“. Той определи като вредни дори публикации в чуждестранни вестници за лошо състояние на икономически сектори в Централна и Източна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *