Еврото утре ще гърми шампанско, става на 20 години

Общата европейска валута – еврото – утре става на 20 години. На 1 януари 1999 година тя влезе в реално обръщение в 11 европейски държави – Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Ейре, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Финландия и Франция. Те започнаха да въвеждат еврото първоначално в безналичните плащания, а от 2002 година окончателно замениха своите национални валути с общата европейска валута и поставиха началото на еврозоната. Още три държави – Великобритания, Дания и Швеция покриват критериите за членство, но запазват националните си валути и не влизат в еврозоната.

Днес в еврозоната са 19 държави. Към основателите се присъединиха Гърция, Кипър, Малта, Латвия, Литва, Естония, Словакия и Словения. Най-тежкото изпитание за еврозоната стана избухналата 10 години след началото финансово-икономическа криза- през 2008 – 2009 година.

Еврото обаче преодоля изпитанието и от 2014 година започна възстановяване на икономиките и то до голяма степен благодарение на политиката на Европейската централна банка. Само Гърция остана в кризисен период до август 2018 година, до когато разчиташе на външно финансиране, за да мен държавен дълг от 180% от БВП на страната.

Днес държавните дългове на страните, приели еврото се колебаят от 63% от БВП в Германия до 133% от БВП в Италия. Общата европейска валута значително опрости и стимулира развитието на търговията и инвестициите, активизира производството и икономическия ръст, категорични са експертите.

Първият официален курс на еврото е регистриран на 4 януари 1999 година, когато 1 евро се разменя за 1.1789 долара. Най-ниско общата европейска валута се търгуваше на 26 октомври 2000 година – 0.8252 долара за евро, а най-скъпо на 15 юли 2008 година с курс 1.599 долара за 1 евро.

Днес еврото има стабилни позиции в света като втората по значение валута след щатския долар. Делът на общата европейска валута в международните разплащания е около 30%. Към еврото са привързани и редица национални валути на държави по света, сред тях и България. Сред останалите са Босна и Херцеговина и няколко африкански държави. Днес задачата номер 1 на България е да стане част от еврозоната. През 2019 година ще получим и ясна представа дали това е възможно и ако да- в какви срокове. ЕЦБ ще провери шест български банки, а резултатите ще станат известни през пролетта. Тогава ще видим и дали сме изпълнили исканите от нас мерки, за да станем пълноправен член на еврозоната.

Прогнозите са значението на еврото в световната търговия да расте и през 2019 година. Това се предопределя от проблемите пред щатската валута в резултат на политиката на президента Тръмп и започнатите от него търговски войни. Вероятността делът на еврото в световната търговия да достигне 40% е съвсем реална.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *