Еврофондове, злодеи и отбрани вина

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Каква част от европарите биват усвоени от България? Знае ли някой точния отговор?

С настъпването на традиционно тежкия за българите есенно-зимен сезон и броени месеци преди изборите, все по-често посланията на властта се разминават с реалностите, в които живеят обикновените хора, пише Г. Папакочев.

Само за ден през отминаващата седмица, в четвъртък, официалната БТА цитираняколко съвършено различни оценки за усвоените от страната през миналата и тази година европейски пари. Според министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, въпреки пропуснатите 2008 и 2009-та, до този момент България е усвоила над 8 на сто от въпросните средства. Консултантска фирма, специализирана в управление и разработване на проекти по европейски фондове обяви, че към момента страната е използвала 7 на сто от европейските средства, а Гражданската коалиция за устойчиво ползване на европейските фондове в свой доклад уточни, че през финансовия период от 2007-2013 година най-бедната членка на ЕС досега е изразходвала едва 4.5 на сто от средствата, възлизащи на 8 милиарда евро, и предупреди, че ако това темпо се запази, до края на периода не могат да бъдат усвоени повече от 15 процента от предлаганите на страната европейски милиарди.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: “Едра риба“ зад решетките – това би било истински сюрприз
За обикновения български гражданин тези разминавания говорят за продължаващ хаос с европарите и потвърждение на ироничната поговорка „Във вода гази и жаден ходи”.
Да дойдат булдозерите!
В края на миналата седмица в Бургас премиерът Бойко Борисов отсече люто: “Палатите на брега на язовир „Ивайловград”, засечени при проверката на НАП, ще бъдат съборени или иззети в полза на държавата”, а държавният глава Първанов допълни, че това било само „върха на пирамидата” и поиска да се види кой какво е спечелил в годините на прехода. Войнствените закани на двамата предизвикаха единствено ироничните коментари на притежатели на луксозни вили, които в медиите обясниха, че чакат в района не булдозери за събаряне, а джипове с добре облечени мъже, които носят празни куфарчета с очакване да бъдат напълнени с банкноти. „Иде изборна година, а кампаниите струват много пари”, допълниха философски те, с което искрено развеселиха гражданството, което повярва, нека се досетим на кого.
В градинката на „Октопода“
В началото на февруари беше даден стартът на дебютната тогава за новия вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов операция „Октопод”, която, по думите му, била начало на „борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат”. Пред тв-камери специалните части артистично бяха тръшнали на пода сочения като главатар на Осмокраката мрежа доскорошен агент на ДАНС Алексей Петров, но осем месеца след това, поради липса на сериозни доказателства, съдът освободи под домашен арест набедения злодей, който, от своя страна тутакси обяви от дома си, че ще „влиза в политиката” и ще направи сензационни разкрития за корупция в сегашната власт.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ако не друго, то поне виното се е харесало на Меркел…
За нагледалия се на подобни „изпълнения” през последните 20 години българин, а и за неговите европейски съграждани, това едва ли ще бъде изненада. По-скоро сюрприз би било ако някоя истинска едра риба от политическия и престъпен свят най-сетне бъде редовно осъдена, въдворена зад решетките и се задържи там повече от година, което си е „мисия невъзможна” за всички български правителства на прехода досега.
Имало едно време…
След краткото посещение в София на германската канцлерка Ангела Меркел, проправителствен всекидневник огласи някои детайли около официалната вечеря, дадена от премиера Борисов в нейна част в странен столичен ресторант. След като в неповторим рекламен стил са изброени националните лакомства, специалитети, марки ракии и вина, които са били предложени на гостите, въпросният вестник отбелязва: „Ангела Меркел е била силно впечатлена от автентичната атмосфера – сервитьорите били облечени в носии, звучала е само българска народна музика. Дамата с вкус се е загледала в оригиналните дървени греди, подпиращи тавана на заведението”.
В публикацията не се уточняват повече подробности, но смисленият български читател със сигурност си ги е представил. И също е бил силно впечатлен. Вероятно.

ГеоргиПапакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *