„Еврохолд“ търси евроинвеститори за нова емисия

„Еврохолд България“ АД ще проведе серия от срещи с инвеститори в Лондон, Москва и други европейски градове във връзка с планираната от холдинга нова емисия облигации на стойност до 100 млн. евро, в рамките на своята програма за средносрочни еврооблигации (ЕMTN програма), съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Еврохолд е водеща българска компания, оперираща на Балканите и фокусирана в предлагането на небанкови финансови услуги, управление на активи, общо застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили. Успешното интегриране на тези взаимно допълващи се дейности подпомага създаването на устойчиви и рентабилни канали за продажба и води до реализирането на значителни финансови и оперативни синергии.

Срещите с инвеститорите започват на 21 ноември. Водещи мениджъри на емисията са Номура и Renaissance Capital, а комениджъри – „Евро-Финанс“ и Българска Консултантска Компания (BAC). Varengold Bank AS ще е финансов консултант.

На 30 октомври 2017 г. Fitch Ratings присъди „BB-“ рейтинг за финансова стабилност (Insurer Financial Strength Rating – IFSR) на „Евроинс Румъния“, което е най-голямото и значимо дружество в застрахователния бизнес на „Еврохолд България“ АД. Перспективата по рейтинга беше оценена като стабилна.

Агенцията присъди също така “B” дългосрочен кредитен рейтинг (Long-Term Issuer Default Rating – IDR) на „Еврохолд България“ АД, отново със стабилна перспектива, както и ‘B’/’RR4’ кредитен рейтинг на програмата на компанията за средносрочни еврооблигации (ЕMTN програма) в размер до 200 млн. евро.

„Еврохолд България“ AD развива дейност в Централна и Югоизточна Европа, с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Компанията е мажоритарен собственик на „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), което оперира в 8 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в 4 от тях – България, Румъния, Македония и Украйна. От 2014 г. ЕИГ развива дейност и в Гърция. Групата обслужва повече от 2 млн. клиенти, има 1600 служители и годишни приходи в размер на 400 млн. евро.

Малко след старта на борсовата сесия на родния капиталов пазар  бяха прехвърлени 10 000 акции на Еврохолд България АД на цена 1.347 лв. за брой, което е с 0.60% над цената на книжата при закриването на сесията в петък.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *