Евро-групата приветства напредъка на Гърция, изисква допълнителни усилия

Министрите на финансите на страните от еврозоната (Евро-групата) призоваха Гърция даположи допълнителни усилия за постигане на споразумение за останалите открити въпроси, което би позволило продължаване на външната финансова помощ.

„Ние приветстваме напредъка, който досега е постигнат в преговорите между Гърция инейните международни кредитори (ЕС и МВФ). Същевременно, признаваме, че е необходимо още време и усилия, за да се преодолеят различията в оставащите въпроси. Затова приветстваме намерението на гръцките власти да ускорят сътрудничеството с институциите, с цел успешно и своевременно да бъде приключен договора „, се казва в писмено изявление, одобрен от министрите на финансите на страните от еврозоната.

В понеделник Гърция стартира процедурата за отпускането на транш от кредит към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на почти 750 милиона евро, а плащането трябва да бъде извършено във вторник.

Въпреки това, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предупреди, че страната му може да остане без ликвидни активи за две седмици, в периода, докато преговаря с кредиторите за условията, които трябва да изпълни, за да получи нов транш от помощта в размер на 7,2 милиарда евро.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че споразумението трябва да бъде сключено до края на юни, преди новата среща на Евро-групата. Ръководителят на Евро-групата, Дейселблум пък заяви, че министрите на финансите от еврозоната могат да се срещнат в който и да е момент, след като международните кредитори одобрят реформите, които Гърция трябва да осъществи.

Гръцкият премиер Алексис Цирпас наскоро промени преговарящия екип, а в еврозоната отбелязват от тогава, че преговорите са ефективни и конструктивни.

Досега е постигнат напредък в сближаването на позициите около реформата на системата на данъка за добавена стойност (ДДС) и формиране неправителствена правителствена агенция за събиране на данъците, но останаха още много предложения за приемане като в челните места са въпросите относно реформата в пенсионната система и пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *