Евтините зеленчуци задържаха инфлацията

На всеки 100 лв. в банка за година сте загубили около 2,7 лв.

Инфлацията за май замръзна на 0%, обявиха от Националния статистически институт. Причина за това е поевтиняването на зеленчуците, свинското месо и захарта. В последните години през този месец цените традиционно падат или се задържат без промяна. През май свинското месо е поевтиняло с 1,8%, яйцата с 12,2%, зеленчуците с 13,4%, а захарта с 3,6%. Най-същественото вдигане на цените е при картофите – с 41,8%, и плодовете – с 11,7%. Бензинът А95Н е поскъпнал с 4,1%, бензинът А92Н – с 5,3%, а дизеловото гориво за автомобили – с 4%. Това е довело до леко вдигане на цените на такситата и междуградските автобусни превози.

За последните 12 месеца натрупаната инфлация е 8,5%, сочат данните на НСИ. Причина за това е високата инфлация през февруари. Тогава само за месец заради вдигането на акцизите на цигарите, поскъпването на захарта и зеленчуците инфлацията беше 3%. Ако от май миналата година досега сте държали левовете си на годишен влог в банка, сте загубили около 2,7 лв. на всеки 100 лв. Само за първите пет месеца на годината инфлацията е 4,6%, което е близо до заложеното в бюджета вдигане на цените от 4,9% за цялата 2006 г.

В бюджета за 2007 г. се предвижда инфлацията да се задържи на 3,1% тъй като ново вдигане на акцизите за цигари и алкохол не се предвижда.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *