Евтиният петрол изненада и емирство Кувейт с по-висока цена на бензина

Кувейт повишава субсидираната цена на бензина изненадващо за първи път от години. Това стана след като съседните страни от региона вече бяха увеличили цените на горивото.
Причината са ниските цени на петрола, които продължават да свиват бюджетните приходи в региона, предаде Асошиейтед прес.
Кувейтското правителство обяви решението си в началото на седмицата, като увеличава цената на най-качествения бензин с 83 процента. От 1 септември цената на това автомобилно гориво ще бъде 165 филса за литър (53 цента) вместо 90 филса (30 цента).
Най-евтиният кувейтския бензин ще поскъпне с 41 процента, а средният клас – с 61 процента.
Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) повишиха цените на горивата, след като цената на петрола спадна до около 40 процента за барел.
В същото време котировките на петрола се повишиха в азиатската търговия, след като бяха публикувани данни за спад на петролните резерви на САЩ. Опасенията от свръхпредлагането на пазара обаче задържа цените на ниско равнище, предаде Франс прес.
В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през септември прибави 25 цента до 39,76 долара за барел, оставайки под символичния праг от 40 долара за барел.
Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през октомври поскъпна с 19 цента до 41,99 долара за барел. Американският институт по петрола съобщи за спад на петролните резерви, но официалните правителствени данни се очакват по-късно, сред активните часове на щатската търговия.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *