Евтини ли са акциите на Intel

Не може да се отрече, че акциите на Intel (INTC) са евтини. Книжата на гигантския производител на чипове са при ниско съотношение цена-бъдеща печалба (P/E) от 13. Това е далеч под оценката на основните му конкуренти по чипове, Advanced Micro Devices (AMD) и Nvidia (NVDA), които търгуват съответно за около 44x и 54.9x прогнозираните печалби.

Intel пуска несменяеми процесори и за РС - NBOX - Всички новини

Nbox.bg

Голяма част от това разминаване в оценката е свързано с анемичния растеж на компанията и многото й минали грешки. Но с нов главен изпълнителен директор Пат Гелсинджър, който може да обърне кораба, Intel може да успее да се върне обратно на пистата на растежа, според пазарни наблюдатели, информира infostock.bg.

Ако това се случи, печалбите биха могли да се подобрят и пазарът може от своя страна да го възнагради с много по-високо кратно бъдещо съотношение.

Проблемът? Това ще отнеме време. Нетърпеливите инвеститори може да не са склонни да се върнат към този залог, докато акциите, търгуващи се при 53.51 долара днес не започнат отново да се движат нагоре.

Като се има предвид ниската му оценка, възможните подобрения за бизнеса и солидната 2.6% дивидентна доходност, има много експерти, които са бичи настроени. Обратната страна на доказването на критиците му е по-голяма от риска за допълнително разочароване на инвеститорите.

През последните години AMD и Nvidia отбелязаха значително увеличение на пазарния дял за сметка на Intel. Това беше най -тежко по отношение на пазарния дял на процесорите. От 2019 г. Intel е преминала от 76.8% от пазара на процесори до малко над 60%.

Причината? Производство, което от своя страна доведе до забавяне на продукти. Както бе споменато по-горе, новото му ръководство работи, за да премине от тези минали проблеми и да компенсира загубеното време.

Засега инвеститорите все още ще наказват акциите за грешките им в миналото. Още по-лошо, както каза анализаторът Кристофър Данли от Citi в бележка към инвеститорите, публикувана миналия месец, компанията може да се сблъска с продължаващи предизвикателства в краткосрочен план.

Инвеститорите обаче не трябва да приемат това, че най-добрият ход е да се избягват акциите на INTC. Силно намалени, тези рискове се отчитат повече от днешната цена на акциите. Ако успее да подобри резултатите си? Инвеститорите биха могли да отговорят, като отведат книжата на компанията до значително по-високи цени.

Новите 3D процесори на Intel ще комбинират десктоп и Atom ядра - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

Защо оттук нататък акциите могат да поскъпнат?

Отново, завръщането на Intel ще отнеме повече от тримесечие или две, за да се играе. Такъв е случаят, когато става въпрос за решаване на проблеми с нейната верига на доставки, чрез нови аутсорсинг сделки с Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), както и 20 милиарда долара, които инвестира в своите леярски операции в САЩ.

Такъв е случаят и когато става въпрос за пускане на нови процесори и графични чипове, които да се конкурират с AMD и Nvidia. Накратко, едва през 2022 г. обратът му може да започне да дава плодове. Ефективността на акциите може да остане непоносима през следващите месеци.

Независимо от това, закупуването на акции на INTC сега, преди ситуацията да продължи да се подобрява, може да бъде полезен ход. Защо? Отново, с акции, чиято цена е разочарование, рискът от намаляване може да бъде минимален. И докато акциите могат да се върнат до 52-седмичното си дъно (от 43.61 долара), това е по-малък риск в сравнение с възможно поскъпване, ако усилията за обрат се изплатят.

До каква степен е потенциалът за поскъпване? 

Ако усилията на компанията се окажат ефективни, тя би могла да достигне най -горния край на прогнозите на анализаторите за 2022 г. (59.18 долара за акция).

От своя страна пазарът може също да го възнагради, като даде на акциите много по -висока форуардна кратна оценка. Преминаването към бъдещо P/E при тийнейджърите, от 13-кратния, който е днес, би могло да даде възможност на акцията да си проправи път до между 90 и 100 долара на акция, според анализ на TipRanks.

Какво казват анализаторите за акциите на INTC?

Според TipRanks, акциите на INTC имат консенсусен рейтинг на „Задръж“. От 25 оценки на анализаторите 9 го оценяват като „Купуване“, 9 анализатори го оценяват като „Задържане“, а 7 анализатори го оценяват като „Продажба“.

Що се отнася до ценовите цели, средната ценова цел на Intel е 61.29 на акция, което означава около 14.54% нагоре спрямо днешните цени. Целите на анализаторите варират от най-ниските от 40 долара на акция до високите 85 долара.

Разбира се, все още е под въпрос дали нов изпълнителен директор начело ще промени историята за Intel. Дори и да се случи, може да отнеме време, тъй като акциите продължават да се представят слабо.

Въпреки това, ако инвеститорите могат да бъдат търпеливи, този залог може да се им се изплати, като се възползва от ниската му оценка. Чакането може би си заслужава. Не само това, има и приличен дивидент, който да събирате по пътя.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *