Евтиното си има своята цена

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Битка за намаления

Пазарната битка между дискаунтъри и супермаркети е ожесточена не от вчера. Особено преди Коледа търговците се борят за всеки клиент, включително с ниски цени. Но това става за сметка на доставчиците и производителите.

Скъпиклиенти, има ли нещо по-хубаво от това да пазарувате по празниците ито евтино? При нас ще намерите най-изгодните цени- гласирекламата в един супермаркет. Експертът по икономика и социология проф. Щефан Зайл казва:

„Онова, което за съжаление наблюдаваме в търговията на дребно, са дъмпинговите цени, които водят досъсипваща конкуренция.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Който намали цените най-радикално, печели
Бясна надпревара за клиенти
Супермаркет в предпразничните дни. В количката за пазаруване се трупат гъши кълки и вино, украшения за елхата и шоколади. Както винаги преди Коледа, търсенето е голямо. Хората купуват купища хранителни продукти, сякаш магазините ще са затворени чак до Новата година. За търговията на дребно предколедните дни са най-важното време на годината.
В касите на супермаркети и дискаунтъри през тези дни постъпват двойно повече пари, отколкото обикновено. Нищо чудно, че тъкмо в тези дни конкуренцията в борбата за клиенти се развихря и търговците се надпреварват да предлагат специални стоки и ниски цени.
Никол Хайнцман работи в браншовата информационна служба по цените. От години тя наблюдава как големите търговски вериги в Германия се избиват да предлагат изгодни цени. Схемата е все същата: „Алди“ рекламира своите цени като най-изгодни, а след това и другите вериги се надпреварват да предложат още по- големи намаления. В началото на декември „Алди“ продава 250 гр.краве маслоза по-малко отедно евро.
„Германският клиентвече е свикнал да гледа навсяка цена, която е по-висока от тазив „Алди“, катона прекомерно скъпа“, казва Матиас Квек от консултантската фирма „Планет Ритейл“.Според него всички конкурентни търговцикопират онова, което прави“Алди“, защото се намират под огромен натиск.
Пестеливият търговски концернуправлява разходите си по-добре от другите търговски вериги и концерни. Затова и си позволява да предлага цени, каквито конкурентите „Лидл“, „Реве“ или „Едека“ трудно могат да си позволят.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Свръхнатоварване за скромно заплащане
Обратната страна на медала
Само че надпреварата, кой да предложи по-изгодни цени, има и обратна страна. Безмилостната конкуренция е за сметка на работещите в търговските вериги и на доставчиците -на тяхното заплащане и извънредните часове, които трябва да изработят, се отразяват последиците от постоянния ценови натиск.
Те са жертвите внепрестанния стремеж на концерните да намалят разноските си. Арно Пойкес от синдиката „Верди“ коментира оплакванията от катастрофалните условия на труд в дискаунтърите:
„Известни са ни много случаи за служители с временни трудови договори и на непълно работно време, които в действителност обаче работятна пълен работен ден и вместо заплащане за изработените свръхчасове получават, и то частично, само почивни дни.“

Бисерка Рачева, Биляна Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *