Египет подписа рекордна сделка с „Росатом“

Египет днес се стреми на широк фронт да възвърне своите икономически позиции не само в региона, но и в световен мащаб. И по тази причина отделя много ресурси за подсигуряване на тила – ресурсите. Затова и вчера в Кайро генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и министърът на енергетиката и възобновяемите енергийни източници на Египет Мохамед Шакер подписаха Актове за встъпване с сила на търговските договори за изграждане на АЕЦ „Дабаа“. Тържественото подписване се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

В съответствие с подписаните договори, „Росатом“ ще построи АЕЦ „Дабаа“ в областта Матрух, на брега на Средиземно море, с четири енергоблока с ВВЕР-1200 и ще доставя руско ядрено гориво за целия жизнен цикъл на централата. Това ще позволи да се осигури конкурентоспособност на стойността на електроенергията в Египет в продължение на 60 години. „Росатом“ ще обучи персонала и ще окаже на египетските си партньори подкрепа при експлоатацията и обслужването на АЕЦ „Дабаа“ в продължение на първите 10 години от работа на централата. В рамките на още едно споразумение руската страна ще построи специално хранилище и ще достави контейнери за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Първият енергоблок на АЕЦ „Дабаа“ ще бъде въведен в експлоатация през 2026 г.

„Подписаните договори са рекордна сделка в историята на световната атомна индустрия. Общата стойност на четирите договора е десетки милиарди долари. Това е и най-голямото експортно споразумение, несвързано със суровини, за цялата история на Русия. Ние ще предложим на нашите египетски партньори уникално комплексно споразумение, което обхваща целия жизнен цикъл на АЕЦ, т.е. 70-80 години. Днес „Росатом“ е единствената компания в света, която е способна да предостави на поръчителя пълен комплекс от услуги в областта на мирния атом. Развитието на атомната енергетика на Египет е важно и за руската икономика – десетки предприятия на „Росатом“ ще получат значителни поръчки и възможност за потвърждаване на преимуществата на руските атомни технологии“, коментира генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

В рамките на реализирането на проекта за изграждане на АЕЦ „Дабаа“, „Росатом“ може да окаже на египетските си партньори и помощ при развитието на ядрената инфраструктура, да увеличи нивото на локализация, да осигури подкрепа при подготовката на национални кадри и повишаване на обществената приемливост на атомната енергетика.

Подготовката на бъдещите работници в АЕЦ ще се провежда както в Русия, така и в Египет. В близките няколко години в Русия ще бъдат изпратени стотици студенти, които да преминат обучение в ядрени специалности.

Изграждането на АЕЦ „Дабаа“ ще даде тласък за по-нататъшното промишлено развитие и на Египет – в процеса на строителството ще бъдат задействани десетки египетски компании. При строителството на Първи енергоблок на египетската АЕЦ нивото на локализация ще бъде не по-малко от 20%. При изграждането на следващите енергоблокове този процент ще се увеличи.

АЕЦ „Дабаа“ е с реакторна установка с мощност 1200 Мвт от най-съвременно поколение „3 плюс“. Тя съответства на всички постфукушимски изисквания на МААЕ и са реализирани референтни енергоблокове в Русия. На 8 декември 2017 г. бе дадено началото на физическото стартиране на Първи енергоблок от поколение „3 плюс“ на Ленинградската АЕЦ 2, която е референтна за АЕЦ „Дабаа“. Специалистите от експлоатационните служби на Ленинградската АЕЦ 2 успешно заредиха в активната зона на реактора първата от 163 топлоотделящи сборки със свежо ядрено гориво. Преди това, на 5 август 2016 г. в мрежата бе включен първият в света иновационен Първи енергоблок от поколение „3 плюс“ на Нововоронежката АЕЦ 2.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *