Един от лидерите на българския туристически пазар – Thomas Cook, обяви фалит

Компанията спря всички резервации на полети и почивки по света, след като не успя да се договори за спасителния си план.

Резултат с изображение за томас кук

В момента зад граница са 600 хил. туристи на компанията, като 150 хил. от тях са британци, много от които по летищата. На снимката са британски туристи, блокирани без полет на летището в Майорка

В момента зад граница са 600 хил. туристи на компанията, като 150 хил. от тях са британци, много от които по летищата. На снимката са британски туристи, блокирани без полет на летището в Майорка

Най-старият туроператор в света и един от лидерите на европейския пазар – британската Thomas Cook обяви в понеделник, че влиза незабавно в процедура по фалит, след като поредният кръг от преговори за спасяване на компанията не доведе до резултат. Считано от днес, са прекратени всички резервации на самолетни билети и почивки, акциите на компанията изобщо не бяха пуснати за търговия днес. Годишно клиентите на компанията са около 20 млн. глобално, информира capital.bg.

В момента оценките са, че дружеството има около 600 хил. туристи зад граница, 150 хил. от които са британци, и прибирането им в техните държави се очаква да се превърне в най-голямата операция след Втората световна война, наречена вече Operation Matterhorn. Данните към късния следобед в понеделник сочат, че около 2500 от тях се намират в български курорти.

Новината за краха на Thomas Cook вероятно ще има сериозно отражение върху българския туризъм като цяло – годишно компанията, която е собственик и на германския туроператор „Некерман“, води между 150 и 200 хил. туристи на черноморските курорти, което го превръща сред лидерите на местния пазар заедно с германската TUI. Освен това компанията присъства и чрез свои хотелски вериги в страната, държи и голяма част от полетите към морските летища във Варна и Бургас.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *