Година помощи за безработица при 12 г. стаж

Година помощи за безработица от началото на 2017-та ще получават хората, които останат без работа и ще получават обезщетение от НОИ. Този максимален срок от 12 месеца е само за тези, които имат вече навъртени трудов стаж от 12 и повече години.Досега срокът беше 25 години. Почти двойното намаление в годините е следствие от промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която при отпускане на обезщетение вече се зачита само стажът, натрупан от 1 януари 2002 г. Това е датата, от която фондът „Безработица“ е преминал в НОИ, и така ще се отчита реалният принос на хората към фонда, от който могат да получават обезщетение, обясни Кина Койчева, държавен експерт в осигурителната институция. Условията за достъп до това обезщетение се запазват, същите остават и размерите на минималното и максималното обезщетение. За да получава обезщетение, след като остане без работа, човек трябва да има осигуряване за този риск в девет от последните 15 месеца.
В седемдневен срок от настъпване на това положение лицето трябва да се регистрира в бюрото по труда, а тримесечен е срокът за подаване на заявление в НОИ с искане за отпускане на обезщетение, обясни държавният експерт. „Ако лицето не спази сроковете, то не се лишава от парично обезщетение, но периодът на определеното парично обезщетение се намалява с дните на закъснение“, уточни тя.
Периодът, за който даден човек има право да получава тази помощ от НОИ, зависи от неговия осигурителен стаж, като от началото на годината се взема предвид стажът, натрупан само през последните 15 години.
Ако лицето има до 3 години стаж, ще получи четири месеца парично обезщетение. Ако има от 3 до 6 години стаж, ще получи шест месеца.Ако има от 6 до 9 години стаж ще получи осем месеца, а ако има от 9 до 12 години стаж, ще има десет месеца. При стаж над 12 години ще получи една година парично обезщетение за безработица„, обобщава Кина Койчева.
Размерът на обезщетението се изчислява най-общо като 60 процента от осигурителния доход на лицето за последните 24 месеца.
Минималното обезщетение на ден остава 7,20 лева, или около 160 лева за месец с 22 работни дни. То се отпуска, когато човек сам е поискал да напусне работа, при взаимно съгласие или при дисциплинарно уволнение, и периодът на получаване е 4 месеца. Максималното обезщетение за безработица през тази година остава 1560 лева, което е 60  процента от максималния осигурителен доход.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *