Една година по-късно: Няма свидетелства за убийството на Усама бин Ладен

Това беше презрително-небрежна история, подхваната от контролираните корпоративни медии и погълната от лековерната публика. Но тази история е крайно съмнителна.  Множество авторитетни наблюдатели, включително уважавани аналитици от разузнавателните служби и държавни лидери твърдяха /до 2011 година/, че бин Ладен е мъртъв.  Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф заяви през 2003 г., че лидерът на Ал Кайда е починал. След като изгледа запис на бин Ладен от края на 2001 г. д-р Санджи Гупта заяви по CNN, че “неговият сивкав вид говори за хронична бъбречна недостатъчност и че той има остра нужда от диализа, тъй като страда именно от такова заболяване”.
Но даже да е бил още жив през май, 2011-та, събитията последвали неговото убийство не са убедителни за критично мислещите хора. Нима сме длъжни да се съгласим, без всякакви въпроси, че трупът на Бин Ладен е бил погребан спешно в северно-арабско море, 24 часа след операцията? Властите на САЩ направиха абсурдното изявление, че са следвали ислямската традиция, според която покойника трябва да бъде погребан 24 часа след смъртта. Това по принцип е вярно, но ислямската традиция не разрешава морско погребение, освен в изключителни случаи – при морско пътешествие и невъзможност да се достигне сушата. Скептиците с основание посочват примерите с убитите синове на Садам Хюсейн – Удай и Хусай, които бяха убити, а труповете им задържани 11 денонощия, преди да бъдат погребани. Не е лесно да се повярва на такава версия, след като властите са се избавили от основното доказателство за смъртта на Бин Ладен, неговото тяло.
На широката публика, разбира се, други доказателства не бяха предоставени. Правителството каза, че видеозаписите и снимките от операцията и трупа на Бин Ладен са твърде ужасни, за да бъдат публикувани. ЦРУ твърди, че разполага с 52 снимки и видеозаписа от операцията и погребението, но твърдо държи те да останат секретни. Искането да бъдат предоставени в съответствие със Закона за свобода на информацията беше контрирано от директора на Националната секретна служба /NSA/ Джон Бенет, който заяви, че публикуването на тези материали са сериозна заплаха за националната сигурност. Миналата седмица с това положение се съгласи и Федералния съд. Американският федерален окръжен съдия Джеймс Босбърг заяви: “Обяснението на ЦРУ, че тези записи могат да бъдат заплаха за националната сигурност е приемливо”. И още: “Словесните описания на смъртта и погребението на Бин Ладен трябва да бъдат достатъчни, доколкото съдът е решил да не се побликува нищо повече”.
В началото ни уверяваха, че Обама и членовете на администрацията му лично са наблюдавали убийството на Бин Ладен. На фотографиите от “Залата за оперативни съвещания” бе показана шокираната Хилъри Клинтън, наблюдаваща събитията в пряко включване. Но директорът на ЦРУ Леон Панета по-късно заяви, че по времето на операцията не е имало никаква транслация в реално време. Отначало се твърдеше /а после бе опровергано/, че хората на Бин Ладен са влезли в ожесточена престрелка с “тюлените” и, че самият той е бил въоръжен. Беше прокарана и пропагандната лъжа, че шефът на Ал Кайда се скрил зад жена си, когато бил притиснат в ъгъла. След като се изясни, че всичко това не е истина, някои хора си зададоха въпроса: Защо бин Ладен не е хванат жив, след като не е представлявал опасност за “тюлените” – та нали именно той би бил най-ценния източник на информация за глобалната мрежа на терора?
Разказите на местните жители от Аботабад също опровергават официалните версии за събитията. Когато САЩ признаха, че са загубили един хеликоптер в операцията, те твърдяха, че няма загинали морски пехотинци. Но очевидецът Мохамед Башир, които живее точно срещу къщата, където се е провела операцията, твърди, че е видял разбития хеликоптер с много мъртви тела в него. Има и други любопитни показания на местни жители. Журналист от Би Би Си, който е провел 50 интервюта с жители на Аботабад, е издирил само един човек, който твърдял, че в къщата живее Бин Ладен. Друг местен жител твърди, че възрастният човек от видеото намерено в къщата не е Бин Ладен, е негов отдавнашен съсед, който той “познава много добре” и когото наричат “Акбар Хан”. Много е странно и това, че криещия се Бин Ладен е избрал убежище именно в Аботабад, които всъщност е военно градче, където е разположена военна академия.
Димната завеса продължи да се спуска и тази година, когато през февруари “къщата на Бин Ладен” беше напълно разрушена. На 27 февруари ние съобщихме тук, че “пакистанските власти започнаха събарянето на сградата в събота вечер, при светлината на прожектори, за местното население беше въведен комендантски час и по различни съобщения в района се били дислоцирани много военни и полиция”. Собщихме също, че “пълното разрушаване на мястото където е бил убит Бин Ладен намалява докрай възможността да бъде проведено независимо разследване или проверка на официално изложените събития”.

Живко Желев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *