Една от най-големите румънски компании мести бизнеса си у нас

Една от най-големите румънски компании съобщи, че мести бизнеса си в България, пише днес румънският вестник “Евениментул зилей“, цитиран от БТА. Компания “Интерагро“ е в топ 3 на най-големите компании с частен румънски капитал според размер на търговския оборот.
Компанията приключи 2009 година с търговски оборот от 315 милиона евро, със 70 на сто по-малко спрямо 2008 година, когато оборотът й бе 538 милиона евро.
“Желая да преместя от септември седалището на компания Интерагро в България. Дотогава документите й ще бъдат преведени на български. Предпочитам да давам плосък данък 10 на сто и да плащам данъци на българската държава, а в Румъния да давам само данък сгради. Писна ми от мерките, взимани от правителството, както и от огромния натиск на тайните служби върху бизнесмените. Не желая повече да бъдат подслушван постоянно денем и нощем само заради това, че съм румънски предприемач“, заяви Йоан Никулае, собственик на “Интерагро“.
Също толкова разочаровани са и мениджърите на местните клонове на чуждестранни компании.
Решението на “Интерагро“ е част от масовото емигриране на румънски фирми, което се наблюдава в страната през последните месеци.
Бизнесът обвинява държавата в некомпетентност, хаос и дилетантство, посочва румънското издание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *