Една трета от света купува оръжие от САЩ

Една трета от оръжейните доставки в света са с американски произход.   САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.  По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10 процента в периода 2013-2017 г.
САЩ в този период са извършили 34 процента от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от американският износ включва военни и транспортни самолети.
Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30 процента от общото за света.
Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета – за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20 процента от американските продажби.
Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20 процента от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам.
Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай.
Пет страни – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай – получават малко над една трета от световните оръжейни доставки.
Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12 процента през наблюдавания период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел.

Въпреки непрестанните призиви  за мир оръжейната индустрия продължава да е глобален бизнес, обхващащ производството на оръжия, военна техника и екипировка, както и търговията с тях. В този сектор са заети и много учени, които разработват и развиват технологии за нейните нужди. Производителите на оръжия днес печелят най-много от продажбите за отбранителните сили на различни държави. Правителствата имат ключова роля в развитието на тази индустрия, тъй като те не само закупуват оръжия, но и оказват контрол върху вноса и износа на оръжейната продукция. В много от развитите страни обаче се произвеждат оръжия не само за нуждите на националните армии и силите на реда. Производителите развиват легална или нелегална търговия, която снабдява и престъпни групировки, сред които и извършващи терористични атаки организации. С други думи: има страни, които с едната ръка поднасят мира, инициирайки миротворечески мисии, докато с другата поднасят оръжия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *