Едномесечният мораториум върху цените на горивата свърши

Според договореното, крайните потребителски цени на горивата във веригата Лукойл останаха твърди 2.49 лв/литър за дизелово гориво с биокомпонент и 2.36 лв/литър за бензин А-95 (съответно 2.51 лв/л за дизел и 2.37 лв/л за бензин 95 за магистралните бензиностанции).
Мораториумът бе подписан при котировки на петрола сърт Брент от 114 долара за барел. Така, към 8 април потребителските цени на горивата в България бяха най-ниските в рамките на ЕС за безоловен бензин А-95 и сред четирите най-ниски цени за дизелово гориво в страните от Евросъюза.
Първият коментар с елемент на прогноза накъде ще отидат цените на горивата след отпадане на мораториума, дойде от председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Пред Агенция Фокус той споделя, че не очаква от утре да има рязка промяна в цените на горивата.
Ако трябва да бъда честен, не очаквам дори да има никаква промяна заради отпадането на мораториума, казва Делчев.
Подписаният мораториум за замразяване на цените на горивата беше само за Лукойл, останалите фирми продължиха да ценообразуват според корпоративната си политика, обясни Делчев.
Няма никакво съмнение, че почакването на цените на суровия петрол на световните борси, макар и с по-бавни темпове, ще даде отражение и на нашия пазар, коментира още Делчев. Поскъпването обаче няма да е 15-20 стотинки на литър, категоричен е той.
Според експерта 15 – 20 стотинки на литър бензин при тези темпове на нарастване на суровия петрол е твърде много. Аз си мисля, че увеличението би трябвало да се успокоява малко по малко, независимо, че конфликтът в Либия продължава. Това е един психологически ефект, който вече е изконсумиран.
Има алтернативни източни. Аз съм от тези експерти, които по-скоро прогнозират успокояване на цените и малко по малко тръгване надолу в средносрочен план – в следващите месеци, смята още шефът на петролната и газова асоциация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *