Едно наум: 7 от 10 бежанци в Германия прекъсват подареното им образование

Седем от десет бежанци в Германия прекъсват образованието, което страната им осигурява. Тази притеснителна статистика съобщи директорът на Баварската занаятчийска камара. В други сфери положението е още по-зле.

Оптимистите казват, че бежанците могат да спомогнат за осигуряване на липсващата работна ръка в Германия. Според скептиците като шефа на института Ifo Хан-Вернер Зин обаче това е „напълно недооценяване на ситуацията“. Каква е тя в момента?

Шефът на Баварската занаятчийска камара Лотар Земпер разкрива пред вестник Die Welt какво се случва: 70% от бежанците от Сирия, Афганистан и Ирак, които са започнали своята квалификация през септември 2013, са я прекъснали. За сравнение: при други групи отпадането е едва 25%. Това са данните както за Бавария, така и за цялата страна.

Причините според Земпер са две – слабите езикови познания и сравнително ниското възнаграждение по време на обучението. „Много имат представата, че в Германия бързо ще спечелят пари и ще ги изпратят в родината“, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *