ЕИБ дава 1 млрд. евро за МСП в Гърция

ЕИБ – Европейската инвестиционна банка,  е открила кредитна линия в размер на един милиард евро. Средствата ще бъдат предоставени на гръцките банки за отпускане на заеми за малките и средни предприятия в Гърция, съобщава изданието Нюз.ин.
Новината за кредитната линия бе оповестена от шефа на ЕИБ Вернер Хайер по време на престоя му в Атина. Първите договори за тези пари са подписани с Алфа банк, Националната банка на Гърция и Банка Пиреос. Страните от ЕС съвместно са собственици на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Целта на банката е:

  • да повишава потенциала на Европа по отношение на работните места и заетостта;
  • да подкрепя действия за смекчаване на изменението на климата;
  • да подкрепя политиките на ЕС извън неговите предели.
 Каква е стратегията на тази банка? ЕИБ предоставя три основни вида продукти и услуги на  своите акционери – страните, членки на Евросъюза:
  • Кредитиране — около 90 % от общите финансови ангажименти на банката. Банката отпуска кредити на клиенти от всякакъв размер, за да подкрепя растежа и заетостта, като често тази подкрепа помага за привличане на други инвеститори.
  • Смесено финансиране то позволява на клиентите да съчетават финансиране от ЕИБ с допълнителни инвестиции.
  • Консултации и техническа помощ — за постигане на максимална рентабилност.

ЕИБ отпуска пряко кредити в размер над 25 млн. евро. Когато става дума за по-малки заеми, банката открива кредитни линии за финансови институции, които след това предоставят тези средства под формата на заеми. Както става и в цитирания вече случай в Гърция и заемът от един милиард евро за развитието на малкия и средния бизнес.

Сегашното портфолио на банката обхваща проекти в над повече от 150 страни. Повече от 18% от заемите, отпускани от банката са извън ЕС. Тя отпуска заеми за страни в Африка, Азия, Източна Европа, Балканския полуостров, Близкия изток и Латинска Америка. От 1990 г. досега ЕИБ е предоставила на България заеми в размер на 1.1 милиарда евро за проекти, които да ускорят интеграцията на страната към Европейскиа съюз.

Банката не само увеличава обхвата на своята дейност, но също така и размера на капитала, отпускан в заеми. Финансовите ресурси на Банката се състоят от капитал на страните-членки на ЕС, както и средства, набирани на капиталовите пазари. Банката се оказва една от най-мощните финансови институции, която може да си позволи да отпуска „евтини“ заеми, с ниски лихви, за разлика от други МФИ.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *