Екзотична идея на Игнатов поставя ГЕРБ пред пореден скандал

Това каза депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков на пресконференция в парламента, цитиран от „Фокус“ и БТА. Той обясни, че идеята е представена от министъра на образованието Сергей Игнатов в интервю.
На 28 юни той заявява пред в. „Труд“, че в новия закон за образованието  ще има разделение на властите, ще се раздели академичното от финансово-стопанското управление. „Приели сме германския модел. Човекът, който ще се занимава с финансите, ще се нарича изпълнителен директор и той ще бъде служител на министерството на образованието. Така трябва да бъде! За да може ректорското ръководство да се концентрира върху качеството на висшето образование, за постоянно обновяване на специалностите и т.н., а не да се занимава и с разпределянето на парите“, обяснява Игнатов.
„За нас това е инициатива за отнемане на правомощия на ректорите и пример за административно създаване на втори център на властта в университетите, извън академичната област“, коментира днес Шарков. По думите му подобна политика е „пореден шамар“ срещу българската духовност и култура. Това било и опит за посегателство и срещу собствените приходи на университетите при наложените вече бюджетни ограничения.
„СДС настоява министърът на образованието публично да се откаже от тази „партийна приватизация“ на висшите учебни заведения и от опитите за административен контрол върху независимата академична общност. Очакваме тази идея да бъде въплътена в предложение към закона за висшето образование, след лятната ваканция“, каза и лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.
Според сините тази идея е тежка грешка, която ще доведе до обществено недоволство, познато от това, свързано с профанското отношение към БАН.
„Симеон  Дянков, Бойко Борисов или ГЕРБ да сложат хора, които да управляват финансите на университетите, означава да отнемат автономията им. Би било същото, ако Дянков постави свои хора в общините”, смята Димитров, според когото, ако ГЕРБ сега се откажат, си спестяват нов тежък скандал.
Разделението на властите в университетите е световен опит, който ние предлагаме да се въведе в България, коментира по-късно Сергей Игнатов пред журналисти в парламента. Според него, от СДС не са разбрали неговата идея. Той посочи, че този вид ръководни кадри на университетите няма да са служители на министерството на образованието.
Предлагаме да има различни модели на управление на висшите училища. Общото събрание на самия университет ще избира дали управлението да е по-досегашния модел или да се въведе разделение на властите, каза Игнатов. Той допълни, че са взаимствали идеята от германския опит, където освен ректор има и канцлер. Това е човекът, който се занимава с финансово-стопанските въпроси на университета, поясни министърът.
По думите му тази идея все още се обсъжда с ректорите и може да бъде заложена като текст в един нов закон за висшето образование. На какво се дължи „олевяването“ на СДС, защото това, което предлагам, е „абсолютно дясна политика“, попита Игнатов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *