Екокатастрофата в Гърция ще струва поне 500 млн. евро

Разливът на мазут от потъналия край остров Саламина петролен танкер ще струва на Гърция поне 500 млн. евро, пише „Прото тема“. Най-засегнати ще са риболовът, общественото хранене, туризмът, отдаването под аренда на кораби, както и търговията.

„Огромните щети върху Пирея и крайбрежната икономика на Атика се сблъскаха с безразличието на правителството, което не реагира, а огромното нефтено петно се носеше в района на Саламина два дни. По предварителна оценка на местните търговски асоциации и организации новата ситуация ще доведе до големи проблеми в региона, който и без това е слабо развит, натоварен е със социални проблеми и е в трудно положение поради безработицата. Брутният вътрешен продукт в региона може да претърпи загуби до 500 млн. евро“, пише изданието.

Природата в района и преди бе подлагана на силен натиск, но сегашният разлив на нефтопродукти доведе до пълно заразяване на морската среда и загуба на риболова, пише „Прото тема“, като изданието цитира думите на президента на Професионалната асоциация в района Ниокос Петцас. Бившият заместник-кмет на Пирея Димитрис Кацикарис смята, че щетите ще надхвърлят 500 млн. евро, въпреки че е рано отсега да се каже.

Изданието отбелязва, че загуби ще понесе цялата зона за развлечение в Атинската Ривиера. Отменени са десетки сватби и тържества. Замърсеното море ще се отрази и на инвестициите в Атика, тъй като международните инвеститори отчитат екологичния фактор при вземането на решение, смята изданието, информира economic.bg.

Гръцкият танкер „Агия Зони II“ потъна на 10 септември в залива между островите Саламина и пристанище Пирея. Корабът е бил натоварен с над 2.5 хил. тона мазут и газьол.
 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *