Ексимбанк и ББР готвят съвместен стартъп фонд

Ексимбанк – Унгария и Българската банка за развитие /ББР/ са определени от двете държави  да подготвят и финализират разкриването на съвместен фонд  в подкрепа предимно на стартиращи компании, като към момента се обсъждат малки и средни предприятия. Бюджетът на фонда ще е около 200 млн. евро. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто са съпредседатели на комисията.
Караниколов информира, че в началото на следващата седмица директорите на двете банки ще започнат разговори по темата за фонда.
Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто уточни, че Ексимбанк Унгария открива рамков кредит от 510 млн. евро за стартиращи компании в България и Унгария, като сред сферите на сътрудничество той посочи земеделието и туризма. Министър Караниколов поясни, че идеята е постепенно да бъде достигнат максималният размер на сумата по бъдещия фонд.
Унгарският министър отбеляза, че миналата година стокообменът между двете страни е бил 1,3 млрд. евро, а за първите осем месеца на тази година той надхвърля 1 млрд. евро с тенденция в значителна степен да нарасне.

Често се чуват различни версии на историята за Давид и Голиат, в която някой стартъп успява да детронира голяма корпорация. Това изглежда като много приятен развой на нещата, но за да се стигне до там амбицията, късметът и уменията не са достатъчни. Дори когато някой стартъп пробие обаче, той се превръща в нова версия на Голиат и се сблъсква с неговите проблеми.

Идеята да се направи стартъп е примамлива, тъй като можеш да се движиш със завидна скорост и гъвкавост. Какво се случва обаче, когато пазара налага да се движиш бавно? Замисляли ли сте се защо има безброй книги с историите на успели стартъпи, но не и обратното? Защото историите на тези, които не успяват далеч не са вдъхновяващи. IBM и Майкрософт са особени с това, че инвестират в основни проучвания, което им дава свободата да изследват и предсказват бъдещи трендове на 5, 10 и 20 години разстояние от настоящия момент. Това е и причината днес, години след залеза на първоначалния им пазар, и двете гигантски фирми да са успешни. Наистина когато хората се огледат в стартъп, виждат само успеха. Това подтиква към поредица прибързани и безразсъдни решения, които могат да опорочат една иначе достатъчно оригинална идея. Младите предприемачи в днешно време се нуждаят от крака, които да ходят по земята и глава, която да е фокусирана върху покриването на три ключови изисквания – търпение, постоянство и верен екип, който е готов да мине през ада, за да стигне заедно до финалната дестинация.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *