Екскурзоводите искат да са в регистър

Необходимо е да бъде създаден специален регистър на екскурзоводите в страната, каза вчера председателят Съюза на екскурзоводите в България Валери Гочев. Предстои новият министър на туризма да бъде запозната с това предложение. За да има право да практикува, всеки специалист от бранша е

редно да отговаря на редица изисквания, посочи Гочев пред БТА. Създаването на регистър ще намали нелоялната конкуренция в сектора и ще повиши качеството на услугите. Гочев допълни, че освен другите изисквания, трябва да се въведе задължително условие екскурзоводите да владеят български език. Той уточни, че това ще спре практиката чужденци да водят групи, като никой не знае какво точно разказват за нашата история и култура.

Ние искаме в бъдеще екскурзоводите да се явяват на изпит и тогава да бъдат вписвани в регистъра, като получават и специален нагръден знак, издаден от държавата, който да носят по време на работа, посочи Гочев. По думите му изпитните комисии могат да се събират два пъти в годината и в тях да влизат представители на министерството на туризма и на професионалните организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *