Ексминистър: Правителството взима пари назаем, за да ги изхарчи предизборно и остави големи дългове

Проектът на държавния бюджет за 2021 година вече е оповестен. И един поглед върху него стига, за да стане ясно, какъв подход е заложен в него. За разлика от миналата година, когато приходите бяха равни на разходите, сега ситуацията е различна.

Очакванията са постъпленията в хазната да достигнат 38,3% от БВП или 47,5 млрд. лева. На този фон, предвидените разходи от 52,5 млрд. лв. или 42,2% от БВП изглеждат прекалено високи. Анализаторите отдават тази стратегия на популистките цели на правителството. „В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програми“, заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него детските надбавки са един от примерите за безкрайно лошо направена политика. „Вместо да фокусираме там, където има бедност, където има проблем, в опит да дадем на всички, всъщност даваме по толкова малко, че ефект няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме“, каза той. Ганев обобщи, че харченето винаги е повече, когато предстоят избори, но дори в тази обстановка може да се направи разграничение между малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дългосрочния смисъл в тях.

Според бившия икономически министър Николай Василев от проектобюджета прозира „хаотично предизборно раздаване на всички“. „С този бюджет в края на третия кабинет на Борисов това управление се превръща в най-популисткото управление със сигурност от въвеждането на валутния борд досега, не знам дали за целия Преход. Без никаква конкретна връзка с COVID кризата или без нея, през последната година се раздават изключително много милиарди, които не са покрити в бюджета. Така правят хора, които нямат намерение повече да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна“, категоричен беше Василев в ефира на БТВ. Ако това беше кризисен бюджет в него щеше да има два приоритета, които тук липсват, обясни още той. Единият – медицински разходи, лекари на първа линия, респиратори и пр., а вторият – подкрепа на най-пострадалите от кризата части от бизнеса. „Милиардите в бюджета отиват за сектори, които са нереформирани и които никой няма намерение да реформира“, обясни той. Василев допълни, че правителството взима пари назаем, за да ги изхарчи предизборно и със сигурност ще остави следващият кабинет с дългове, огромни дефицити и с никаква възможност за маневриране.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *