Експерти: Българската енергетика е влакче на ужасите

Това каза председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов по време на пресконференция днес. Според него цялата ситуация с увеличаването на цените на тока заради „зелената енергия“ е политически хаос, които ще има много сериозни отражения върху сектора.
Основният въпрос според Българската фотоволтаична асоциация е каква част от зелената енергия ще се заплаща по старата – по-висока цена, отпреди 1 юли, и каква по новата, значително занижена. В първия случай събраните пари би трябвало да са около 320 милиона лева. Ако обаче планираните мощности за присъединване хванат намалената тарифа, събраните средства ще са с около 70 милиона по-малко и те няма да отидат при производителите на енергия от възобновяеми източници, а някъде другаде, информира БНР.
Никой не знае как ДКЕВР прави своите изчисления за добавка за зелена енергия във фактурите. Това беше отчетено още по време на днешното събитие, информира iNews.bg. Газдов коментира: „Те калкулират тази цена, ние я плащаме, НЕК я разплаща на производителите, но какво става, ако има разминаване в тази цена, какво става с тези пари? А разминаване със сигурност има“. Според шефа на БТА логично е да се предположи, че ако парите се насочват към НЕК и оттам към всички останали посоки, разликата да остава в дружеството.
От асоциацията сравниха ситуацията в българската енергетика с влакче на ужасите, поради многобройните смени на министри, заместник-министри, директори на БЕХ и на НЕК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *