Експерти в спор трябва ли да поскъпват винетките

Винетките у нас трябва да поскъпнат, смята бившият транспортен министър Николай Василев. Той пресметна, че 7 години тя не е повишавана, докато през това време минималната работна заплата у нас горе-долу се е удвоила.

По качество на пътищата България е на последно място в Европа и по-назад от половината развиващи се държави в света, отбеляза Василев.

Според председателя на Общото събрание на Български автомобилен съюз Борис Гаврилов обаче идеята за повишаване на винетките няма основание. Той смята, че страната ни трябва да последва примера на Швейцария, където има само годишни винетки, които са задължителни за всички.

„Ако караме с автомобил от България до Загреб например и се върнем, за един ден сигурно ще платим по платените магистрали, колкото ще платим през цялата година за пътуване в България. Това не е справедливо”, изтъкна от своя страна Василев пред БТВ.

В момента субсидираме и чуждестранните граждани, които минават през страната ни колкото пъти искат с евтина в международен план транзитна винетка, допълни той.

Василев посочи още, че според експертни изчисления цената на винетката трябва да се удвои. „Не очаквам правителството да я вдигне до 145 лева, но докъм стотина лева е едно добро начало за

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *