Експерти от ЕК ще ни помагат за плана ”Юнкер”

Експерти от ЕК ще помагат на България за проектите по плана „Юнкер“. Предвижда се Звеното за консултации да започне работа до края на март 2017 г.Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вазил Хюдак подписаха днес в Люксембург Меморандум за разбирателство, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.
Документът ще подпомогне създаването на Звено за консултации по „План за инвестиции за Европа“ (Плана „Юнкер“) в България. Звеното ще бъде в помощ на българските предприемачи, публичните институции и местната власт при подготовката и структурирането на качествени проекти, които да бъдат финансирани по Плана „Юнкер“, пише в съобщението.
Основна задача на подписания днес Меморандум е да се преодолее несъответствието между големия брой проектни идеи в страната, и фактът, че България все още няма голям стратегически проект, който да е подкрепен по Плана „Юнкер“, казала заместник-министър Петрова по време на церемонията по подписването на документа.
Вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Хюдак изразил увереност, че с Меморандума за разбирателство ще се подсили представителството на Банката в страната ни и ще допринесе за постигането на увеличаване на инвестициите.

С подписания Меморандум ЕИБ се ангажира да увеличи присъствието си в страната ни с осигуряването на допълнителен експертен екип, който, в партньорство със Звеното за консултации, да бъде на разположение на носителите на проектни идеи за оказване на техническа помощ по изготвянето на повече и по-качествени проекти, които да бъдат подкрепени по Плана за инвестиции за Европа.

Меморандумът за разбирателство е в продължение на вече стартиралото сътрудничество между България и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ), което се реализира с подписването на Меморандум за разбирателство между ЕИБ и Българската банка за развитие (ББР) в края на 2015 година. С това ББР се превърна в част от мрежата от Национални насърчителни банки, които се координират от ЕКЦИВ – един от елементите на Плана „Юнкер“. ЕКЦИВ е създаден в партньорство между ЕИБ и Европейската комисия и има задача да подпомага процеса по разработване на проекти в Европейския съюз, обединявайки на едно място набора от инструменти на ЕИБ и ЕК за предоставяне на техническа помощ.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *