Експерти: Пожарът в Рила е по-сериозен от Бистришко бранище във Витоша

Информацията е от кмета на гр. Рила Георги Кабзималски. Всички доброволци и професионалисти, които в момента участват в гасенето, се качват до обхванатото от пламъците било пеша, тъй като теренът не позволява никакъв друг транспорт.
 
От пожарната изрично подчертават желаещите да помогнат да се явяват само ако имат добра подготовка за справяне в много тежки условия. Теренът е изключително опасен, тъй като за достигане до пожара се върви около 5-6 часа по наклон от около 45 градуса. Места за почивка почти няма, а през деня температурите са много високи. Има опасност и от периодично свличащите се камъни, които пропадат върху опожарените горски площи. Началникът на пожарната комисар Никола Николов апелира да не идват хора без планински опит, тъй като ще поставят в риск както живота си, така и работата по гасенето.
Първите доброволци се събират на 25-и август в 5 часа сутринта на центъра на град Рила или в 5:30 часа на разклона за Илийна река от главния път към Рилски манастир. Ще бъдат подсигурени храна и вода от общината, но е препоръчително доброволците да си носят допълнително. Задължителни са дрехите с дълги крачоли и ръкави и здравите обувки. Инструменти ще бъдат подсигурени на място. Абсолютно са забранени самоволните доброволчески акции. Доброволци, участвали в гасенето на пожара на Витоша, също потвърждават, че и теренът, и самият пожар, са много по-тежки от тези на Бистришко бранище.
Очаква се хората да работят няколко часа на пожара, след което да слизат обратно. Появи се информация, че може да се нощува и на палатки в зона по-близка до пожара, все още обаче не е потвърдено, че това е безопасно.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *