Експерти препоръчват реформа на ипотечното кредитиране на Острова

Кредиторите от сектора на имотите на Великобритания трябва да променят начина, по който оценяват недвижимите имоти, за да избегнат евентуално повторение на срива, който бе една от причините за финансовата криза, твърдят експерти в доклад, цитиран от Ройтерс.

В документа, изготвен от Real Estate Finance Group (REFG), който съдържа данни от компании за банкови услуги и имоти като Wells Fargo, CBRE Group и Grosvenor, се посочва, че е необходима реформа, за да се ограничи свръхактивното кредитиране и да се гарантира, че банките разполагат с достатъчно парични резерви за периода на възстановяване след срива.

REFG бе създадена, за да предложи пазарна структура и регулаторен режим, който да предпази пазара от практиките, оставили редица банки с портфейли от кредити за недвижими имоти, които надвишават стойността на активите, с които са обезпечени.

Седемте реформи, които предлага REFG, включват изискване заемите да бъдат обвързани с дългосрочното съотношение на стойността на кредита спрямо тази на имота, вместо със съотношението в момента, в който той се отпуска. Според предложението размерът на кредита ще бъде сравняван със средната стойност на имота в целия цикъл, което би гарантирало автоматичното изграждане на капиталови буфери.

Документът предвижда и създаването на база данни на всички кредити за бизнес имоти на Острова, чиито рискови нива могат да бъдат анализирани периодично от регулаторните органи и учени.

Друго предложение е персоналът в екипите, които одобряват кредитите, да бъде задължен да придобива акредитирани квалификации.

Препоръките ще бъдат разпратени за коментари, като се очаква окончателният доклад да бъде публикуван през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *