Експерти проучиха Добруджанското въглищно находище

В началото на декември 2012 година в София се състоя заключителната конференция на изследователския проект.
По време на семинара са били представени икономическата и екологична оценка от проучването и предпоставките за разработване на технологията, която би подобрила съществено енергийния баланс на страната.
Технологията за подземна въглищна газификация позволява добив на залежи от въглища на дълбочина над 1200 метра, които не могат да бъдат оползотворени с помощта на стандартните методи. Разглежда се и последващото съхранение на въглероден диоксид в образувалите се каверни в процеса на горенето
Газификацията под земята осигурява извличане на синтетичен газ на повърхността, който може да се използва за производството на топло- или електроенергия, като в освободеното пространство се съхранява отделения въглероден диоксид. Методът предоставя и възможности за контрол и на замърсяване на въздуха с емисиите на сяра и азотни оксиди. Така процесът е безвреден и за околната среда, смятат експертите.
Програмата се осъществява от консорциум от осем партньори – Университетът в Лийдс, Техническият университет в Лисабон, БАН, гръцкият Център за научни изследвания и технологии в Атина, Институтът по геонауки в Потсдам (Германия), както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering и българската газова компания Овергаз.
Българският проект е финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия и е с продължителност 2 години (2010-2012). Той ще бъде разработен като пилотен за цялата Общност през следващата година. Общата стойност е 3,06 млн. евро, като фонда предоставя безвъзмездно 60% от сумата, съобщават от „Овергаз“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *