Експерти с проектозакон за отпадането на банковата тайна

Независимият депутат Велизар Енчев е внесъл в Народното събрание (НС) проектозакон за отмяна на банковата и търговската тайна в цялостната дейност на банки с отнет лиценз. Проектът е изготвен от инициативен комитет от експерти и представители на извънпарламентарни политически сили, на които Енчев е представител.

Авторите на законовия текст са на мнение, че само по този начин може да се гарантира прозрачността при финансови кризи и конкретно при финансови институции с отнет лиценз.

Според проекта трябва да бъде отменена банковата тайна, особено по отношение на авоарите и операциите по сметките и влоговете, както и получените кредити от клиенти на въпросната банка. Заедно с това се предвижда предоставянето на публична информация за всички извършени цесии и прихващания, техният размер и органът, който ги е разрешил.

Ако законопроектът бъде приет ще трябва да бъде представен и списък на всички юридически лица, в чието управление банката участва или има дялово участие през предходните десет години преди отнемането на лиценза.

Заедно с това Велизар Енчев и колегите му искат финансови институции с отнет лиценз да публикуват в интернет информация за вътрешни и външни одити, финансови проверки и пълните доклади по тях. Те предлагат това да се отнася и за информация за имотното състояние на членовете на ръководството на банката с отнет лиценз и техните семейства.

„Използвани са милиарди лева публични средства за компенсиране на вложителите в една единствена банка – КТБ; девет месеца нито един „компетентен орган“ не може да каже какво е истинското финансово състояние на банката; продължава да е неясна собствеността и финансовото състояние на предприятия от национално значение, свързани с КТБ; БНБ, ДАНС, Министерство на финансите, КФН и останалите отговорни институции са бездействали или целенасочено са нарушавали закона; КТБ беше облагодетелствана от поредица правителства, които целенасочено предоставяха държавни пари за лично ползване на ръководството на КТБ“, са посочените аргументи за внасянето на проектозакона, цитирани от БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *