Експерти: Ще останат ли младите без пенсии?

 Експерти влязоха в остър спор относно пенсионната система в България и нейното бъдеще. Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години? Тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин” по bTV икономическият експерт Мика Зайкова и Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика.
В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно няма и да има с оглед на настоящите тенденции, посочи Вулджев. „В бюджетите на НОИ има голям дефицит. През последните 10 г. е нараснал значително и тази тенденция ще продължи. От НСИ прогнозират, че населението ще продължи да застарява в близките десетилетия, което означава, че броят пенсионери ще се увеличава, а броят работещи ще става все по-малък”, допълни той.
„Ние предлагаме да се приватизира изцяло системата и да се мине на система, която оперира изцяло на капиталопокриващ механизъм, тоест в момента държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите”, каза Вулджев.
Той обясни, че предложението е всички осигуровки да се натрупват в индивидуални сметки, всеки човек да си спестява своите осигуровки в своя собствена сметка, които след това се инвестират и се трупат само за него.
„В момента, когато парите ви отидат в НОИ, те директно биват изхарчени и на практика не остава нищо за вас и след това разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде магически ще има пари”, допълни експертът. Не говорим за премахване на помощи за хора с увреждания, подчерта той.
Според икономическия експерт Мика Зайкова обаче е опасно идеята да се приложи в чист вид. При капиталовия фонд има две опасности – едната е да живееш дълго и парите, които си спестил, да не ти стигнат, но това е по-малката опасност. По-голямата е този, който ти управлява парите, да ги погуби, поясни тя. Според Вулджев този риск го има и при т. нар. солидарен стълб на държавната пенсионна система. Зайкова обаче контрира, че държавата никога няма да фалира.

 

Георги БРАНДИЙСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *