Експерт: България ще трябва да плати за „Белене“

 
Това каза пред БНР Валентин Стоянов, енергиен експерт.
България преди няколко месеца изгуби дело в Париж за БТК, което Агенцията за приватизация заведе. Делото е сходно с това за „Белене“, защото е търговски спор. Трябва да имаме различни варианти. Нормално е позицията на България да е по-самоуверена, дори агресивна. Делото за БТК продължи 3 години. Този първи вариант има два под варианта – да плащаме много или по-малко. Вариантите при всички случаи са, че България трябва да плати, заяви Стоянов.
Вторият вариант, според него, е прекратяване на делото с оттегляне на претенциите на руската страна. „Единият е политически път, ако всичко е свързано с Южен поток и България направи исканите от Русия отстъпки, е възможно Русия да оттегли иска, но това е неблагоприятен вариант за България, защото, когато правим отстъпки, очевидно губим нещо. Задълженията ако бъдат поети от частния инвеститор, това също е вариант, коментира Стоянов.
От своя страна проф. Янко Янев, енергиен експерт каза, че са се изприказвали невероятни неща, които ще имат политически последствия. „Не можем по този начин да се отнасяме. Експлоатираме руска ядрена технология вече 35 години. Имаме намерение да продължим живота на блоковете в „Козлодуй“ повече от 20 години, имаме намерение да построим един от блоковете в „Козлодуй“, което е фантасмагория и провеждаме агресивна политика с основния си партньор в ядрената енергетика. Добър, лош, той е основен“, възмути се Янев.
Според него този начин на търгуване е селски пазар. „Никой от последните дни не каза: а как ще развиваме ядрената програма на България“, посочи Янев. Вицепремиерът Симеон Дянков трябва публично да се извини на Росатом, категоричен е бившият директор на АЕЦ Козлодуй“ Янко Янев за думите на финансовия министър, че заради иска си за 1млрд. евро руснаците трябва да бъдат напляскани. Това, според мен, ще има сериозен политически резонанс, подчерта Янев.
Това правителство плати над 350 млн. евро по „Белене“, имаше и допълнителни пари по средства за консервиране на площадката. ГЕРБ участва в забъркването на „Белене“. Това е факт, категоричен е Стоянов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *