Експерт: Снайперисти пазеха израелците до средата на 90-те

Той отчита като грешка и спънка за процеса и „безразборните“ им  изказвания и предположения на всички тези политици, експерти и журналисти за инцидента по време, в което той на практика все още продължава да се случва.  Според експерта в такъв момент изказванията би трябвало да бъдат координирани от кризисен щаб, което за него показва липса на план след атентата.
Също пред медията експертът по авиационна сигурност Александър Янков предупреждава, че „предвид статистиката“ страната ни трябва да е подготвена за още удари.  Според него са допуснати и слабости при напредъка по прилагането на общи единни стандарти за сигурност в Европа. Мнението му е,  нормите не се спазват, а купената техника (като например за видео контрол) не се използва по начин, който да носи превантивни ползи, а само за да се види впоследствие какво се е случило.  По думите му до средата на 90-те години самолетите, пристигащи от Израел, са били охранявани включително от снайперисти и бронирани машини, разположени в периметър около летището.
Тези сериозни мерки обаче били отпаднали по икономически причини. А потокът от израелски туристи също многократно се е засилил.  Янков твърди, че в онези години зоната около летище София се е отцепвала още от детелината при „Дружба“, а Околовръстното шосе се е затваряло.  Експертът напомни също, че разходите по осигуряването на безопасността на туристите са се поделяли между Израел и  България.
Журналистката Елена Йончева, която работи заедно с екип на Си Ен Ен на летището в Бургас, разказа пред Би Ти Ви, че едно от предположенията е бомбата да е избухнала по-рано погрешка.  Според тази версия терористът не е искал да се самовзриви, а само да остави сака, който да избухне в момент, в който да вземе максимално жертви, т.е. след тръгването на автобуса.  Тя подчертава, че самата бомба също може да даде информация за извършителя и принадлежността му към евентуална групировка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *