Ексцентрикът Джонсън иска мост над Ламанша

Ексцентрикът Борис Джонсън е предложил на Еманюел Макрон след Брекзит да се построи мост над Ламанша с колосални размери, който да свързва Обединеното кралство и Франция.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън още в битието си на градоначалник беше известен с естравагантните си идеи и нестандартни хрумвания, както и с понякога скандалното си поведение в обществото. Да не отваряме дума за прическата му, която му стана допълнително проклятие след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Те двамата и техните прически станаха любим персонаж на много карикатуристи от двете страни на Океана и на Ламанша/или Канала, както го предпочитат пък британците/. Според медиите Борис Джонсън – днес пък  британски министър на външните работи в кабинета на Тереза Мей, който преди референдума от 2016 г. беше начело на кампанията за излизане от ЕС – казал на френския президент Еманюел Макрон в четвъртък, че намира за нелепо страните им да са свързани само от една-единствена железопътна линия. След това водещият апологет и привърженик на Брекзит предложил да се построи втора връзка, на което Макрон отвърнал: „Съгласен съм. Да го направим“. Това съобщава вестник „Дейли телеграф“, цитиран от Ройтерс и БТА.
„Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?“, написа и самият  Джонсън в Туитър. Той не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс. Според „Дейли телеграф“ Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Брекзит. „Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове“, казал
британският външен министър пред приближените си сътрудници…
Стефан ПРОНЧЕВ
                                                                                                                                               Резултат с изображение за Мост над Ламанша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *