ЕК иска да ускори развитието и използването на алтернативните енергийни източници

Европейската комисия обяви намеренията си да ускори развитието на реформите в енергийния сектор, предаде EUobserver.com. Причината е, че в противен случай ЕС едва ли ще изпълни амбициозните си планове да окаже положително влияние върху климата на планетата.

До 2020 европейската общност си е поставила за цел да намали вредните емисии парникови газове с 20%, а също така 20% от общата енергия, която се ползва с ЕС, да идва от възобновяеми енергийни източници.

Според Комисията при сегашното темпо на осъществяване на реформите тези цели могат да не бъдат изпълнени, освен ако не бъде вкарана необходимата технология от държави извън ЕС. За да бъдат постигнати енергийните цели е нужно да се намали цената на „чистата” енергия и да се даде тласък на развитието на сектора за производство на технологиите, ограничаващи отделянето на въглероден диоксид.

За да бъде постигната тази цел ЕК предложи създаването на Европейски съюз за научни изследвания в областта на енергетиката. Така ще се осигури по-добра координация между страните-членки и ще бъдат установени приоритети при научните проекти.

Но засега Комисията няма достатъчно средства, за да изпълни целите си. Брюксел е принуден да прибегне до алтернативни методи за финансиране на научни проекти в областта на енергетиката поради орязването на средствата в тази насока по време на обсъжданията на бюджета на ЕС за периода 2007-2013 година.

Освен това плановете на Комисията за развитие на енергийния сектор са критикувани и от големите екологични организации. Greenpeace е недоволна от факта, че Брюксел разчита твърде много на използването на ядрена енергия. Според организацията до 2050 година възобновяемите енергийни източници могат да осигуряват 70% от електричеството в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *