ЕК каза „ОК“ на София за боклука

Тази версия на проекта се основава на по-добра концепция, която, на първо място, ще позволи да се увеличи целевото количество на рециклираните отпадъци чрез тяхното по-ефикасно третиране в завод за механично-биологична обработка.
На второ място, чрез новия проект се избягва транспортирането на отпадъците на далечни разстояния, тъй като в него се предвижда енергията от остатъчните отпадъци (след сортиране) да се оползотворява в ТЕЦ-София, посочват от Комисията.
В момента от ТЕЦ-София проучват възможностите за реализация, за да може централата да бъде оборудвана са необходимите технически и екологични съоръжения за изгаряне на отпадъците. Това ще бъде първата стъпка към допълнителен проект, за който се предвижда също да бъде съфинансиран от Европейския съюз към края на настоящия финансов период или в самото начало на следващия.
От Комисията са удовлетворени от факта, че още с втория етап от проекта за отпадъците на град София столицата ще успее да приведе управлението на отпадъците в съответствие с европейските стандарти, посочват от Брюксел.
Припомняме ви, стойността на целия проект за отпадъците на София е около 360 млн. лв., от които 256 млн. се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда“. Останалите пари идват от бюджета на Столична община.
С изпълнението на първата фаза на проекта, чиято стойност е 135 млн. лв., трябва да се изградят депото за неопасни отпадъци, две инсталации за компостиране и да се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на битови отпадъци в Суходол. Парите са предназначени и за финансиране на пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите „Овча купел” и „Кремиковци“. Тази първа фаза от проекта беше одобрена в средата на миналата година.
Получаването на цялостно финансиране на проекта за завод за отпадъци се забави, тъй като в писмо председателят на ЕК Барозу лично поиска обосновка и разчети на разходите.
Това е най-големият проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *