ЕК наложи рекордна глоба за картел

Глобата е за фиксиране на цените на пазара на катодно-лъчеви тръби за телевизионни и компютърни екрани, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Според Европейската комисия през десетилетието до 2006 г. компаниите, сред които са Philips, LG Electronics и Panasonic, изкуствено са определяли цени, поделяли са пазари и са ограничавали производството си за сметка на потребителите.
Действията на компаниите „се характеризират с най-лошите видове антиконкурентно поведение, които са забранени за компаниите, работещи в Европа“, посочи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.
Катодно-лъчевите тръби бяха сред най-важните части на телевизионните екрани и компютърните монитори преди да се премине към технологията на плоските екрани, припомня Асошиейтед прес. Катодно-лъчевите тръби определяха до 70 процента от цената на екрана, отбелязва ЕК. Цената на тези устройства „дава сигнал за сериозните щети“, които компаниите са причинили.
Philips и LG Electronics, които са действали по отделно и заедно, са глобени с общо 999 млн. евро, а глобата за Panasonic е 157 млн. евро , като сумите се увеличават с отчитане на комбинирани глоби и глоби за дъщерните дружества
. Другите глобени компании са Samsung, Technicolor, MTPD и Toshiba. Тайванската Chunghwa не е глобена, тъй като тя е първата компания, разкрила картела пред европейските власти. „Това е най-голямата глоба, налагана за картел, изобщо“, посочи Алмуния.
Предишният рекорд бе поставен през 2008 година с глобата от 1.38 млрд. евро за картел в производството на автомобилни стъкла. Картелът за катодно-лъчевите тръби е действал в цял свят, а компаниите напълно са съзнавали, че действията им са незаконни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *