ЕК ни критикува за липса на присъди по важни дела

Това е записано в междинния доклад за напредъка на страната ни в областите на правосъдието и вътрешния ред, съобщава вестник „Сега“, като се позовава на копие от документа, с което разполага.

Докладът, който се очаква да бъде публикуван до дни, остава критичен и към борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
Авторите отбелязват като положителна съвместната работа на пет екипа от прокурори и полицаи, разследващи измамите с еврофондовете. Въпреки това се прави констатация, че от 110 проверявани случая през 2009 г. в съда са внесени едва три обвинения.

ЕК предупреждава, че българските власти не са достатъчно активни в разкриването на измамите и корупцията при усвояването на европарите. Все пак комисията отбелязва като напредък повдигнатите обвинения срещу трима министри от предишния кабинет – Валери Цветанов, Емилия Масларова и Николай Цонев, както и срещу двама депутати от 40-ото Народно събрание.
Независимо от множество разследвания, свързани с организираната престъпност, само две обвинения по важни дела са внесени в съда, но те се бавят и от юли м.г. няма нито една присъда, пише още в доклада. Отбелязва се, че откакто през юни 2009 г. се публикуват декларации на високопоставени политици, министри и депутати, данните не се обновяват периодично. Парламентарната комисия за разследване на подобни конфликти не е проверила редица обвинения от декември м.г., констатира документът.
Сериозно място в него е отделено на членовете на Висшия съдебен съвет и лобисткия скандал с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Отбелязва се, че първоначално 18 магистрати са подали оставка, след което обаче повечето от тях си ги оттеглили и продължават да заемат постовете. Само двама членове на ВССса напуснали под засилен обществен натиск.
В доклада се припомня, че срещу двама души текат дисциплинарни дела заради съмнения в търговия с влияние. Прокуратурата е критикувана, че не е започнала навреме разследване по случая, което е попречило обвиненията да бъдат доказани.
Положително е оценена работата на Инспектората към ВСС, за който докладът признава видим превантивен ефект сред магистратите. Отчита се обаче, че препоръките му не се спазват. Санкциите, които ВСС налага, често са недостатъчно строги, а определени случаи остават ненаказани заради изтекла давност, пише в документа.

ЕК препоръчва на България да задълбочи усилията си за реформа и да ги разшири в повече области, за да постигне практически резултати до следващия доклад през юли.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *