ЕК обмисля допълнителни компенсации за спрени ядрени мощности

Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. Докладът по програмите за спирането на атомни блокове в АЕЦ в България, Литва и Словакия бе обсъден на сесията на Европейския парламент в Страсбург в понеделник вечерта, а гласуването предстоиднес.
Докладът препоръчва в оставащия период от програмата за българската АЕЦ да бъде увеличен делът на проектите, свързани с извеждането от експлоатация на реакторите и с ядрените отпадъци. В предложения текст се отбелязва необходимостта от широкообхватна административна координация между Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и АЕЦ, които сега отговарят съответно за блокове 1-2 и 3-4.
Документът, изготвен от евродепутата Мариан-Жан Маринеску, критикува някои части от програмите за затваряне на реакторите в частта им заразходите, закъсненията и евентуалното финансиране на други енергийни проекти, извън самото извеждане от експлоатация.
Проекторезолюцията разглежда ефикасността и ефективността на европейското финансиране за АЕЦ „Игналина“ в Литва, „Козлодуй“ в България и „Бохунице“ в Словакия.
Маринеску препоръчва да се установи дали в трите страни европейските средства са послужили за изграждането на депа за ядрени отпадъци, дали се използват ефикасно средствата и опитът на други държави от ЕС, дали проектите за извеждане на блоковете са изготвени с намаляване до минимум на разходите.
Евродепутати отбелязаха, че има допълнителни разходи по процеса на извеждане на реакторите, както и че предоставените от ЕС средства не са достатъчни за всички дейности и реалните разходи са много по-големи от планираните.
Според някои членове на Европейския парламент инцидентът в Япония епоказар, че е необходимо сигурността да се повиши, но на трите страни трябва да се окаже допълнителна финансова помощ, защото обратното ще застраши околната среда и здравето на хората.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *