ЕК обяви гроздовата ракия от Търговище за продукт със защитено географско наименование

Европейската комисия призна гроздовата ракия от Търговище за продукт със „защитено географско указание“. Решението е взето на 21 ноември, но беше публикувано днес в официалния вестник на ЕС и според регламента ще влезе в сила след 20 дни.

Резултат с изображение за винпром търговище

Гроздовата ракия от Търговище ще бъде включена в категорията „Винена дестилатна спиртна напитка“ в списъка на продуктите с подобна защита.

Защитеното географско указание (ЗГУ) идентифицира продукт с произход от специфично място (регион или държава) чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на този произход.

В техническото досие на новия защитен продукт от Еврокомисията подчертават, че „Гроздовата ракия от Търговище“ се отличава с бледожълт цвят, приятен аромат на ванилия и хармоничен мек вкус. Тя се произвежда по класическа българска технология и има минимално алкохолно съдържание 40 об.%. Произвежда се само в област Търговище, със суровина от лозовите масиви в селата Кралево, Дългач, Овчарово, Певец, Стража и Руец, информира в.Труд.

До 1997 г. „ЛВК – Винпром“ АД изнася около 70–75 % от продукцията си за страните от ОНД и само 25–30 % продава на вътрешния пазар.

Главен външен пазар на продукцията за винпрома е Русия – през първото тримесечие на 2003 г. за страната са изнесени 250 000 бутилки с вино. Изнасят се предимно бели и червени вина, с 12 на сто алкохолно съдържание.

През 2001 година най-голям дял в производството на предприятието имат висококачествените трапезни вина с 72.15 %, следвани от пенливите вина с 10.77 %, водката с 9.27 %, ракии с 3.71 %, вермути с 2.7 %, джин с 1.33 % и други с 0.07 %.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *