ЕК обяви план за икономически подем на стойност 200 млрд. евро

Европейската комисия предложи пакет от мерки на стойност 200 млрд. евро – 1,5% от БВП на държавите от ЕС, за възстановяване на доверието в европейската икономика, изправена пред глобалната финансово-икономическа криза.
Пакетът включва два вида мерки.
Краткосрочните целят да засилят потребителското търсене, да спомогнат за съхраняване на работната заетост и за възстановяване на доверието в европейската икономика.
Вторите, свързани с т.нар. „умни инвестиции“, трябва да доведат до икономически растеж в съюза и до изпълнение на дългосрочни стратегически цели на ЕС.
От общата сума 200 млрд. евро 170 млрд., или 1,2% от БВП, трябва да бъдат осигурени от националните бюджети на страните членки, а от останалите 30 млрд. се разпределят така: 14,4 млрд. трябва да дойдат от бюджета на съюза и 15,6 млрд. – от Европейската централна банка (ЕЦБ).
Преминаваме през период на изключителна криза и противодействието изисква изключителни мерки, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който представи пакета от мерки заедно с комисаря по икономическите и валутни въпроси Хоаким Алмуния.
„Европейският съюз разполага с възможности да посрещне кризата. Всички страни членки имат нужда от „лечение“, но то не може да еднакво за всички предвид различните им икономики“, изтъкна председателят на Комисията.
Чрез представения пакет от мерки ще се цели да се ускорят реформите, свързани с изпълнение на целите в Лисабонската стратегия за икономически растеж и увеличаване на трудовата заетост.
В него са залегнали 10 конкретни инициативи, сред които засилване на инвестициите в инфраструктурата, строителството, подпомагане на автомобилната индустрия, разработване на чисти енергийни технологии, повишаване на енергийната ефективност на жилищата, увеличаване на достъпа до широколентов интернет.
Освен това ЕК предлага да бъде намален ДДС върху биопродукти и услуги, свързани със строителството.
Като изтъква, че налагането на ДОД е в голяма степен е от компетенцията на страните членки, Комисията предлага също за бъдат намалени данъци и социални такси върху по-ниските доходи.
„С изпълнението на този пакет от мерки може да бъдат запазени милиони работни места в краткосрочна перспектива. Чрез него сегашната криза може да бъде превърната във възможност да се върви напред.
Своевременните бюджетните стимули ще помогнат икономиката да се върне на нормални релси. „Умните инвестиции“ пък ще помогнат за изпълнението на Лисабонската стратегия за превръщане на Европейския съюз в динамична икономика, използваща нисковъглеродна енергия“, изтъкна Барозу.
Британското правителство приветства плана на ЕК, подчертавайки, че той възпроизвежда собствените му предложения за план за национален подем, обявени в понеделник от министъра на финансите Алистър Дарлинг, предаде Франс прес.
Говорител на министерството на финансите припомни думите на Дарлинг, че „никоя страна не може да реши сама световните проблеми, пред които сме изправени“. Това е повод да се покаже как Европа може да действа заедно в подкрепа на икономиката, добави говорителят.
Полският премиер Доналд Туск обаче изрази скептицизъм за европейския план и изтъкна, че „въпросът е откъде ще се намерят парите“ за него.
Ако днес нещо липсва на пазара, това са парите, заяви Туск пред журналисти.
„Всички ръководители обещават 100, 200, 500 млрд. долара или евро…Аз също мога да кажа, че ще дам милиарди, а после тихичко да добавя – ако успея да ги взема назаем“, добави полският премиер.
Германия определя в общи линии като „уместен“ плана ма Комисията, но иска „да обсъди още някои подробности“ по него, заяви заместник-говорителят на правителството Томас Щег, цитиран от Франс прес.
Щег отбеляза, че Берлин вече е надвишил очакванията на Европейската комисия, като е приел мерки на стойност 32 млрд. евро или 1,3% от БВП на Германия в подкрепа на икономическата конюнктура.
Той изтъкна, че за мерките, които иска да финансира от европейския бюджет, комисията трябва да се задоволи с вече съществуващите средства.
Щег отхвърли всякакво намаляване на ДДС, било като цяло или за отделни сектори като ресторантьорството и хотелиерството. Брюксел обаче предлага да се намали временно общия ДДС и постоянно за секторите, които наемат много работна ръка.
Испания окачестви като „добре дошъл“ плана за икономически подем. Мадрид посочи, че някои от предложените мерки вече се прилагат в Испания.
В комюнике на правителството се подчертава, че „отговорът на Европа трябва да бъде координиран между страните членки на ЕС“.
Мадрид припомня също така, че според ЕС ще бъде необходимо гъвкаво прилагане на Пакта за стабилност и растеж, задължаващ страните членки да не допускат бюджетният им дефицит да надхвърля 3% от БВП.

По материали на БГНЕС /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *